plinske igre

Tomašević otkrio kada će se znati cijena plina koju će GPZO ponuditi građanima

30.08.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, otkrio je kada će Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) izaći s cijenom plina koju će ponuditi građanima

Podsjetimo, HERA je u četvrtak objavila Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2024. te za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2025., kao i tablice s iznosima tarifa za svako od 30-ak distribucijskih područja.

Najveće područje, ono zagrebačko, u svibnju je na natječaju od GPZO-a preuzelo Međimurje plin.

GPZO je nakon toga podnio upravnu tužbu protiv odluke HERA-e o odabiru opskrbljivača u javnoj usluzi, a postupak se odvija pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Prema odluci HERA-e, Međimurje plin treba najkasnije do 31. listopada svim krajnjim kupcima koji sada koriste javnu uslugu opskrbe plinom u Zagrebu dostaviti na sklapanje novi ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge te uvjete ugovora.

Međutim gradska tvrtka sada nastoji uvjeriti građane da ostanu kod nje, obećavajući nižu cijenu plina od međimurske firme.

Prema neslužbenim izračunima, cijena plina porasla bi od 20 do 30 posto i to ako ne bi bilo Vladinih mjera. U petak je to komentirao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

'Tražio sam prije nekoliko tjedana da se s tim ne čeka do zakonskog roka, a to je 20. rujna. Ima jako puno dezinformacija, znate moje kritike na taj natječaj. Tražio sam da to bude što prije kako bi građani mogli donijeti odluku hoće li ići na GPZO ili Međimurje plin', rekao je Tomašević.

Nastavio je da bi volio da su to objavili u srpnju, ali da u toj računici nedostaje bitan faktor - a to su Vladine subvencije.

'A odluka o njima će se, nadam se, donijeti idući tjedan. Tek tada će se znati cijela formula. Naša ponuda, ponuda GPZO-a, ići će sljedeći tjedan i tada ćemo se oglasiti javnosti što se tiče naše ponude u odnosu na ponudu Međimurje plina', poručio je Tomašević.