borba za tržište

Gradska plinara uvjerava Zagrepčane: Ostanite kod nas, cijena će biti niža!

19.08.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Tvrtka Međimurje plin od 1. listopada preuzet će od Gradske plinare Zagreb - Opskrba (GPZO) javnu uslugu opskrbe Zagrepčana plinom. GPZO je izgubio ulogu glavnog plinskog opskrbljivača na HERA-inom javnom natječaju u svibnju. Međutim gradska tvrtka sada nastoji uvjeriti građane da ostanu kod nje obećavajući nižu cijenu plina od međimurske firme

'Pozivamo sve naše kupce na području Grada Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice da i dalje ostanu kupci GPZO-a i odaberu tržišni model opskrbe plinom', piše na naslovnici internetske stranice GPZO-a, a isto piše i na lecima koji se dijele građanima.

Tko prihvati ponudu, to znači da od 1. listopada više neće biti kupac u javnoj usluzi nego u tržišnoj, dok se javna usluga opskrbe na zagrebačkom području od početka listopada ove godine sve do kraja rujna 2027. može ugovoriti samo s Međimurje plinom.

Prema odluci HERA-e, Međimurje plin treba najkasnije do 31. listopada svim krajnjim kupcima koji sada koriste javnu uslugu opskrbe plinom u Zagrebu dostaviti na sklapanje novi ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge te uvjete ugovora.

Iz GPZO-a su pojasnili što trebaju napraviti Zagrepčani koji žele ostati njihovi klijenti.

'Nakon odluke HERA-a iz svibnja ove godine, kojom je opskrbljivač u javnoj usluzi na distributivnom području Zagreba promijenjen, kupci koji žele da ih GPZO nastavi opskrbljivati plinom u tržišnoj usluzi trebaju potpisati zahtjev, a potom i ugovor za promjenu opskrbljivača koje ćemo im uskoro ponuditi. Gradska plinara Zagreb – Opskrba intenzivno će komunicirati od kraja kolovoza sa svojim dosadašnjim kupcima.

GPZO je osigurao određene količine plina, a zbog povoljnije cijene plina na međunarodnom tržištu u odnosu na cijene u svibnju, kada je bio natječaj HERA-e, kupcima ćemo nuditi plin po cijeni koja je niža u odnosu na onu koju svojom metodologijom određuje HERA u javnoj usluzi.

Pritom, u cijenu plina u tržišnoj usluzi GPZO je uračunao istu maržu koju je imao u ponudi cijene na HERA-inom natječaju u svibnju.

Također, GPZO je podnio upravnu tužbu protiv odluke HERA-e o odabiru opskrbljivača u javnoj usluzi, a postupak se odvija pred Upravnim sudom u Zagrebu prema redovnoj proceduri', poručili su iz Gradske plinare Zagreb - Opskrba.