Plinske peći svake godine usmrte 40.000 Europljana emitiranjem štetnih tvari koje dospijevaju u dišne puteve, pokazalo je izvješće. Taj broj smrtnih slučajeva dvostruko je veći od broja smrtnih ishoda u prometnim nesrećama. Studija pokazuje da štetni plinovi povezani s bolestima srca i pluća skraćuju životni vijek čovjeka za gotovo dvije godine
Plinske peći ispuštaju štetne plinove povezane s bolestima srca i pluća, ali stručnjaci upozoravaju da javnost nije dovoljno svjesna njihove opasnosti, piše Guardian. Istraživanje provedeno u kućanstvima u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da korištenje plinskog štednjaka u prosjeku skraćuje ljudski vijek za gotovo dvije godine.
"Opseg problema znatno je veći nego što smo mislili," izjavila je glavna autorica Juana María Delgado-Saborit, voditeljica laboratorija za istraživanje okolišnog zdravlja na Sveučilištu Jaume I u Španjolskoj.
Istraživači procjenjuju da 36.031 slučaj prijevremene smrti godišnje u EU-u, te dodatnih 3.928 u Ujedinjenom Kraljevstvu, može biti pripisano korištenju plinskih peći. Procjene su konzervativne, jer su u obzir uzeli samo zdravstvene učinke dušikovog dioksida (NO₂), a ne i ostale štetne plinove poput ugljičnog monoksida i benzena.
Višestruko veća koncentracija NO₂
"Još davne 1978. prvi smo put otkrili da je koncentracija NO₂ višestruko veća u kuhinjama koje koriste plinske štednjake u odnosu na one s električnim," rekla je Delgado-Saborit. "Međutim, tek sada možemo pružiti konkretne brojke o skraćenju života zbog toga."
Jedno od tri kućanstva u EU koristi plin za kuhanje, dok se taj udio penje na 54% u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od 60% u Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Plinski štednjaci izgaraju fosilna goriva, pri čemu ispuštaju štetne tvari koje nadražuju dišne puteve.
Izvješće, podržano od strane Europske klimatske zaklade, temelji se na prošlogodišnjem istraživanju kvalitete zraka u domovima, kojem je cilj bio utvrditi koliko kuhanje na plin povećava unutarnje onečišćenje zraka.
To je omogućilo znanstvenicima sa Sveučilišta Jaume I i Sveučilišta u Valenciji da izmjere omjere unutarnjeg i vanjskog onečišćenja zraka tijekom kuhanja na plin te mapiraju izloženost unutarnjem NO₂. Nakon toga primijenili su stope rizika od bolesti dobivene iz istraživanja o vanjskom zagađenju NO₂ kako bi izračunali broj izgubljenih života.
"Najveća neizvjesnost je može li se rizik od smrtnosti povezan s vanjskim NO₂, koji uglavnom potječe od prometa, primijeniti na unutarnji NO₂ iz kuhanja na plin," rekao je Steffen Loft, stručnjak za onečišćenje zraka sa Sveučilišta u Kopenhagenu, koji nije sudjelovao u istraživanju. "No, to je razumna pretpostavka, nužna za procjenu rizika."
Do 19 tisuća smrti godišnje
Rezultati su u skladu s istraživanjem provedenim u SAD-u u svibnju, koje je pokazalo da plinske i propanske peći uzrokuju do 19.000 smrtnih slučajeva odraslih godišnje.
EU je ovoga mjeseca postrožila propise o kvaliteti zraka na otvorenom, no još uvijek nema standarde za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Europska udruga za javno zdravstvo (EPHA) pozvala je zakonodavce na postupno ukidanje plinskih štednjaka kroz ograničavanje emisija, financijsku podršku za prelazak na čišće izvore energije te prisilu proizvođača da upozore na rizik od zagađenja.
"Predugo je bilo lako zanemarivati opasnosti plinskih peći," rekla je Sara Bertucci iz EPHA-e. "Kao i kod cigareta, ljudi nisu dovoljno razmišljali o njihovom utjecaju na zdravlje – i, poput cigareta, plinske peći su tiha prijetnja koja onečišćuje naše domove."
Kako se zaštititi?
Ljudi se mogu djelomično zaštititi od štetnih isparavanja tijekom kuhanja tako da otvore prozore ili uključe ventilaciju.
Delgado-Saborit je kazala da su ona i njezin suprug odrasli u domovima s električnim štednjacima, što je “čišća, sigurnija i zdravija” opcija, ali su se kasnije preselili u dom s plinskom peći u kuhinji.
"Sada smo usred renovacije doma i odbrojavam dane do trenutka kada ću u kuhinju ugraditi novu električnu ploču za kuhanje," zaključila je.