PESIMISTIČNA STATISTIKA

Po čemu je sve Hrvatska daleko ispod prosjeka EU-a?

20.06.2013 u 10:54

Bionic
Reading

'Nismo zemlja kakva bismo mogli i željeli biti, ali napravili smo golem pomak i danas smo prosječna članica Europske unije', kazala je nedavno ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Je li Hrvatska zbilja prosječna članica EU? Nije. Hrvatska je daleko ispod prosjeka EU, piše Večernji list

Gledajući po glavnom ekonomskom pokazatelju – bruto društvenom proizvodu, Hrvatska je više nego dvostruko ispod prosjeka EU. Hrvatski je BDP po stanovniku 10.300 eura, dok je prosječni član europske zajednice 27 zemalja lani stvorio ukupnu vrijednost od 25.600 eura. Dakle, Hrvatska ima 60 posto manji BDP po stanovniku od prosjeka EU. Gledajući najvitalniji pokazatelj – zaposlenost, Hrvatska je u odnosu na prosjek EU u doista katastrofalnom položaju. Naime, sa 20,9 posto Hrvatska ima gotovo dvostruko više nezaposlenih nego što je prosjek EU (11 posto), piše Večernji list

Broj siromašnih u Hrvatskoj gotovo je za trećinu veći od prosjeka Unije. Od 100 stanovnika u Hrvatskoj ispod granice siromaštva živi 21, a u EU siromašno je 16 od stotinu ljudi.

Za prosječan stan od 60 kvadrata prosječan Hrvat mora raditi 135 mjeseci, odnosno, da cijelu plaću odvaja samo za kupnju stana, Hrvatu bi trebalo 11 godina i dva mjeseca da ga isplati. Prosječan stanovnik EU za isti bi stan trebao raditi samo pet godina i jedan mjesec.

Za litru benzina Hrvat u prosjeku mora raditi 20 minuta, a stanovnik EU samo devet minuta. Za litru mlijeka Hrvat radi 12, a građanin EU samo pet minuta.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje