Grad Zagreb priopćio je u subotu kako je ovaj mjesec, u pilot projektu zelene javne nabave, započela distribucija ekološki uzgojenih jabuka djeci osnovnih škola, te da uskoro u školske kuhinje dolaze i jaja iz ekološkog uzgoja, zatim ekološki uzgojene žitarice, luk, krumpir i mrkva.
Zagrebački gradonačelnik poručuje kako je to projekt koji ima trostruku korist.
„Prvo, podržavamo lokalne proizvođače hrane, čime jačamo lokalnu ekonomiju. Drugo, osiguravamo kvalitetnu i zdravu prehranu za djecu u našim školama, te treće, doprinosimo zaštiti okoliša smanjenjem emisije stakleničkih plinova povezanih s transportom hrane s udaljenih kontinenata“, rekao je Tomislav Tomašević.
Zagreb je prvi u Hrvatskoj pokrenuo pilot projekt zelene javne nabave ekološki uzgojene hrane za djecu u osnovnim školama u koji se dobrovoljno uključila 31 osnovna škola.
Cilj projekta je zamijeniti 15 posto konvencionalne hrane ekološki uzgojenom hranom. U školama uključenima u projekt godišnje se priprema čak 4 milijuna obroka, što jasno ukazuje na veliki potencijal ove inicijative. Za nabavu ekološke hrane unutar pilot projekta Grad Zagreb osigurao je proračunska sredstva u iznosu od 1.2 milijuna eura.
Projekt je omogućio i izradu prvih standardiziranih obroka za osnovnoškolce, te uvođenje sustava dinamičke javne nabave hrane s razrađenim kriterijima. To olakšava pristup lokalnim proizvođačima, kao i proizvođačima ekološke hrane iz cijele Hrvatske.
„Naš tim intenzivno surađuje s ravnateljicama i kuharima škola, organizirajući radionice i edukacije. Paralelno komuniciramo s uzgajivačima, proizvođačima i distributerima ekološke hrane“, kazao je gradonačelnik Tomašević.