trogrlić za tportal

Podvukli smo crtu: Moćan HDZ, žilav SDP, katastrofalan Most i - najveće iznenađenje

10.06.2024 u 08:47

Bionic
Reading

'Pobjednik izbora ponovno je HDZ, a najveći gubitnik - barem uz ovako nisku izlaznost - jest Most', komentirao je prve rezultate nedjeljnih izbora komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić. Radi se o očekivanom stavu, pa je tportal zanimalo kako Trogrlić komentira zapravo solidan rezultat SDP-a i četiri mandata koje je osvojila ta stranka

'Oni su žilavi, njihovi birači postoje i kad god ponude nešto suvislo, dobiju postotak koji očekuju. Na parlamentarnim izborima recept je bio sakriti Peđu Grbina i isturiti Zorana Milanovića, a sada je to odradila Biljana Borzan kao među biračima najpozitivnije ocijenjena eurozastupnica u prošlom sazivu', kaže Trogrlić za tportal.

Andrej Plenković je, dodaje, očito naučio lekciju s izbora otprije pet godina te umjesto relativno nepoznatih i neprepoznatljivih kandidata sada je osobno preuzeo palicu.

'Stranka Možemo! je usprkos niskoj izlaznosti, koja njima nikad ne ide na ruku, prvi put dobila europskog parlamentarca i oni mogu biti zadovoljni, a jednako vrijedi za Domovinski pokret, koji nakon koalicije s HDZ-om prirodno doživljava pad rejtinga, no izdržali su udar. Odabrali su radikalne teme i Bartulica će sada moći vraćati kredit', kaže Trogrlić i upozorava da bi minimum pristojnosti od ovog zastupnika ipak bio da situaciju oko svoje imovine detaljno objasni prije nego što ode u Bruxelles.

  • +4
Stožer Možemo! nakon objave rezultata izbornih anketa Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Zanimljiv fenomen svakako je Nina Skočak jer je možda, čisto pedagoški, najpozitivnija stvar ovih izbora. Ona spada među pobjednike čak i ako nije ušla u Europski parlament: jedina se obraćala mladima, uključila ih je na listu, prezentirala je njihove teme na njihovim kanalima i postigla zavidan rezultat u kratkom vremenu. Kao komunikatori i donositelji odluka u 'velikim strankama', trebali bismo puno naučiti iz njezine kampanje', upozorava ovaj komunikacijski stručnjak.

Po Trogrliću, najveća sramota katastrofalno je niska izlaznost na ove izbore i činjenica da su u medijima dominirale teme poput plaća europskih zastupnika i omalovažavala se njihova uloga, a istovremeno je nastupilo emotivno pražnjenje birača nakon nedavnih parlamentarnih izbora - kao i očito financijsko i kreativno pražnjenje političkih stranaka, od kojih su samo rijetke imale barem neke naznake predizborne kampanje.

  • +4
Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Prvi rezultati ukazuju na to da EU parlament ne bi trebao imati značajno drugačiji omjer snaga nego do sada. Tri glavne stranke su i dalje one koje će kreirati sudbinu Europe, a bit će zanimljivo pratiti kako će se to odraziti na politički put Andreja Plenkovića, jer je nakon tri pobjede na parlamentarnim iznio i pobjedu na ovim izborima', kaže Trogrlić, a pitali smo ga i za nešto konkretniju prognozu predstojeće Plenkovićeve karijere.

'U ovakvom rasporedu snaga u Europskom parlamentu Plenković i dalje spada među najutjecajnije europske političare. Hoće li zaista zauzeti neku od visokih pozicija u europskim strukturama, to ne ovisi samo o njegovu ugledu i ambicijama, no sigurno je ta opcija nakon ovih izbora nešto izglednija nego prije njih. Konačan rasplet možemo očekivati početkom jeseni', zaključuje Trogrlić.

sve osim nogometa

Učitavanje...