DAN SJEĆANJA

Političari u Vukovaru i ove godine u trećim redovima

17.11.2015 u 19:59

Bionic
Reading

Cijeli državni vrh se i ove godine očekuje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Dolazak su potvrdili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko

Zadnje dvije godine obilježavanje vukovarske tragedije proteklo je dosta burno zbog sukoba oko uvođenja ćirilice, a u sjećanju je ostala i podjela na dvije kolone i blokada državnog vrha od Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, no ove godine ne očekuju se veće napetosti. Međutim, kao ni prošle godine, prema protokolu političari neće predvoditi kolonu sjećanja, ali neće biti ni na začelju kolone, već će se smjestiti odmah iza postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnika povijesnih postrojbi.

Program pod nazivom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta' će, kao i svake godine, početi u krugu vukovarske Opće bolnice. Potom slijedi formiranje kolone sjećanje vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, na kojem će se održati molitva za žrtve iz Domovinskog rata te polaganje vijenaca.

U 13 sati predviđena je sveta misa za sve pokojne i nestale, a predvodit će je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Uz predsjednika Hrvatskoga sabora, obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nazočit će sljedeći zastupnici: potpredsjednici Hrvatskoga sabora Željko Reiner i Tomislav Čuljak, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik Odbora za gospodarstvo Ivo Jelušić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić, predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Branko Bačić, predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe Dinko Burić, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Krešimir Bubalo, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić, potpredsjednik Odbora za turizam Igor Češek, potpredsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Boro Grubišić, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Ivica Mandić, potpredsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Davor Bernardić, potpredsjednik Odbora za regionalne razvoje i fondove EU-a Branko Kutija, Zvonko Milas, Dražen Đurović, Domagoj Ivan Milošević, Sunčana Glavak, Tomislav Klarić, Domagoj Hajduković, Vesna Škare Ožbolt, Jakša Baloević, Tugomir Kuduz i Ivan Drmić.