ukrajinski prijedlog

Poljska razmatra da se uključi u obaranje ruskih projektila: 'Ovo je vrlo riskantno'

13.07.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski rekao je da Varšava razmatra prijedlog Kijeva da obori ruske projektile koji idu prema poljskom teritoriju dok su još u ukrajinskom zračnom prostoru. Prijedlog je uključen u sporazum o zajedničkoj obrani između dviju zemalja potpisan tijekom posjeta predsjednika Volodimira Zelenskog Varšavi ranije ovog tjedna

"U ovoj fazi, ovo je ideja. Ono što je u našem dogovoru rečeno jest da ćemo istražiti ovu ideju", rekao je g. Sikorski za American Enterprise Institute u Washingtonu, prenosi BBC. Rekao je da su neki ruski projektili ispaljeni iz područja Sankt Peterburga prema ukrajinskim ciljevima u blizini zapadnog grada Lavova, nedaleko od poljske granice, prešli Bjelorusiju i ušli u poljski zračni prostor oko 40 sekundi prije nego što su se okrenuli prema svojim ciljevima u Ukrajini.

Sikorski je priznao da je tako kratko vrijeme Poljskoj dalo malo vremena za reakciju. Međutim, prijedlog bi teoretski pokrio svaki projektil koji prelazi zapadnu Ukrajinu u smjeru Poljske. “Mi smo država na prvoj liniji i ruske rakete krše naš zračni prostor. Pretpostavljamo greškom", rekao je Sikorski.

Poljski civili poginuli od krhotina

“Naša dilema je sljedeća. Ako ih oborimo samo kad uđu u naš zračni prostor, krhotine su prijetnja našim građanima i našoj imovini. “A Ukrajinci kažu: ‘Molim vas, nećemo imati ništa protiv, učinite to iznad našeg zračnog prostora kada su u neposrednoj opasnosti od prelaska na poljski teritorij. "Po mom mišljenju, to je samoobrana, ali istražujemo tu ideju", rekao je Sikorski.

Sikorski je rekao i da je nenaoružani ruski projektil pao u blizini njegove kuće u Bydgoszczu oko 500 km od bjeloruske granice u prosincu 2022. Dvoje poljskih državljana poginulo je od krhotina kada je Ukrajina oborila ruski projektil u blizini poljske granice mjesec dana ranije.

Ranije ovog tjedna, poljski ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rekao je da će se Varšava konzultirati sa svojim NATO saveznicima i tražiti njihov pristanak prije nego što pokuša srušiti bilo koji ruski projektil. “Ako bi takva odluka i postojala, to može biti samo saveznička odluka. To nikada neće biti individualna odluka,” rekao je Kosiniak-Kamysz poljskoj televiziji TVN na summitu NATO-a u Washingtonu.

Ruski napad na Dnipro Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT

Ključan je stav SAD-a

“Ključno je mišljenje SAD-a koji je dosta skeptičan po ovom pitanju, tako da Poljska sigurno neće sama donijeti takvu odluku”, dodao je. Marek Swierczynski, obrambeni analitičar za Polityka Insight, rekao je za BBC da bi se ideja mogla pokazati opasnom za Poljsku. "Bez snažne savezničke potpore, koje nema, ovaj je prijedlog vrlo riskantan", rekao je. "S točke gledišta naših sredstava protuzračne obrane i činjenice da bismo mogli biti predmet neke vrste ruskog odgovora."

Otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Poljska je dostavila Ukrajini 44 paketa oružja i streljiva, uključujući više od 250 tenkova, borbenih zrakoplova MiG-29, borbenih helikoptera, topničkih sustava i prijenosnih raketnih sustava protuzračne obrane u vrijednosti od više od 4 milijarde euraPoljska ove godine planira pružiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini.