NEPOPRAVLJIVA ŠTETA

Poplava odnijela 2.000 pčelinjih košnica

02.06.2014 u 15:59

Bionic
Reading

U poplavama koje su prije više od dva tjedna zadesile područje županjske Posavine stradalo je oko 2.000 pčelinjih košnica, procjena je Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije

"Znamo pouzdano da je uništeno 1000 košnica, a procjenjujemo da će bar još 1000 stradati jer se neće uspjeti oporaviti. Računamo da je šteta za 2.000 košnica negdje oko dva milijuna kuna", rekao je predsjednik Udruge "Pčelari Cvelferije" Nikola Agelić. Naveo je primjere pčelara Marijana Kovačevića iz Račinovaca koji je izgubio 220 pčelinjih zajednica, Tomislava Jaružanina iz Gunje s izgubljenih 135 košnica, a Stjepanu Babijanskom iz Đurića voda je potopila 77 košnica.

"Moje pčele koje su ostale u Gunji sve su potopljene. Imao sam 50 košnica, jedan mali dio sam uspio spasiti, no većina je potopljena. Osim košnica uništena mi je kompletna oprema, tako da financijski gubitak koji sam pretrpio iznosi oko 100 tisuća kuna", požalio se pčelar Krunoslav Lovrić iz Gunje. Istaknuo je kako na području Jankovaca nedaleko Vinkovaca ima 48 košnica, ali su te pčele gladne jer su bile kiše kada je bagrem cvjetao.

"Tamo sada ništa ne cvjeta. Pčele su u takvom stanju da nisu uspjele ništa ni sebi donijeti, a kamoli meni. Morat ću im dati pogaču kako bi preživjele", kazao je Lovrić. Namjera mu je prenijeti ih u Gunju jer dolazi cvatnja lipe, ali se boji ako je i lipa zagađena.

"Ako i njih izgubim, ostat ću bez ijedne pčele", poručio je i pokazao brojnu burad u dvorištu u kojima se nalazi ukupno tona meda, ali, kako kaže, nije siguran što sada činiti njim, jer nije siguran može li se konzumirati ako voda nije prodrla u bačve.

"Šta da vam kažem, nemam niti dimilicu koja je najosnovnija stvar u pčelarstvu", rekao je tužno te izrazio nadu da će plodom uroditi akcija doniranja pčelinjih zajednica pčelarima koji su izgubili svoje pčelinjake na poplavljenim područjima, koju je pokrenuo Hrvatski pčelarski savez

Kako kaže, i sam bi tako postupio da se neki drugi pčelar nađe u nevolji. "To je najmanje što mi pčelari možemo učiniti jedni za druge", kazao je i napomenuo da su mnoge obitelji u Posavini bile financijski ovisne o pčelarenju, a sada su ostale bez tih prihoda koji su im "glavu držali iznad vode".

(Ne)zbrinuta stoka

S poplavljenog područja zbrinuto je deset tisuća grla stoke koja je na oko 370 farmi pod stalnim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom i za koju je osigurana dostava kvalitetne stočne hrane, rekao je danas u Opatiji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministar je rekao i da se na terenu izvlače preostale strvine koje se neškodljivo uništavaju. Istaknuo je da su na terenu mnoge ekipe te kako se očekuje kako bi taj posao trebao završiti u srijedu, a nakon toga počinje procjena štete na objektima. Dodao je da se na gospodarstvima na koja se može pristupiti rade veterinarski pregledi i sve ostalo kako bi se što prije omogućilo da se stoka vrati i da ljudi na njima počnu raditi.