EKONOMISTI SLOŽNI:

'Postoji zamjena za Linića, ali ne u strankama'

04.02.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Zbog slučaja Branka Šegona opasno se ljulja stolica Slavku Liniću. Međutim, uvijek kad se spominje njegova smjena često se čuje razmišljanje kako je on u ovoj vladi nezamjenjiv. Možda takva tvrdnja i drži vodu kad se baci pogled na prvi stranački ešalon vladajuće koalicije. Ali kad nam zvona već ozbiljno zvone, zar ne bi bilo najbolje u pomoć pozvati nekog izvan, očito nemoćnih, političkih struktura?

Upravo za to navijaju naši sugovornici koje smo priupitali kako sa stručne strane ocjenjuju dosadašnji rad Ministarstva financija pod Linićevim ravnanjem i koga bi rado vidjeli na čelu Ministarstva ako dođe do njegove smjene.

Ekonomist Vuk Vuković mišljenja je kako su dosadašnji Linićevi rezultati neuvjerljivi

'Jasno je da ne ovisi sve o Liniću, već i o političkoj volji premijera Milanovića. Ali opet Linić je uspio uvjeriti čitav kabinet da se provodi porezna politika koja je za privredu destimulativna jer nema nikakvog oporavka', rekao je Vuković.

On bi na čelu Ministarstva rado vidio nekog od naših stručnjaka za javne financije koji rade u inozemstvu. Jedan od njih je Dubravko Mihaljek, nekadašnji asistent u zagrebačkom Ekonomskom institutu, danas stariji ekonomist u Banci za međunarodna plaćanja sa sjedištem u Baselu.

Konzultant Damir Novotny čak predlaže da se razmisli i o angažiranju stranca.

'Ionako smo pristali da svoje fiskalne račune polažemo na uvid Europskoj uniji. Time smo podijelili jedan dio svoje fiskalne suverenosti s Bruxellesom', ističe Novotny.

Prema njemu Ministarstvo financija na čelu s Linićem je na početku mandata propustilo šansu da kreira novu fiskalnu politiku. Novotny smatra kako nije samo problem u Liniću, već u kompletnom vodećem timu Ministarstva koji nema dovoljno znanja i ne razumije moderne pristupe vođenju fiskalne politike.

'Linić je političar starog kova i on definitivno ne može provesti nove ideje. Koliko god se činilo da ima dobru volju i dobre namjere, on je ograničen kompetencijama svog tima i osobno', naglasio je Novotny.

Ekonomistica Vedrana Pribičević zamjera Liniću što nije uspostavio bolju komunikaciju s domaćim stručnjacima, posebno sa znanstvenicima s Instituta za javne financije

I ona smatra kako bi se politika, ako već nema kompetentnog kadra, trebala pomiriti s tim da na čelo jednog od najvažnijih ministarstava postavi nezavisnog stručnjaka.

'Ljudi koji znaju su tu, ali ne u strankama. Čak mislim da je SDP tu posebno manjkav. U HDZ-u imate liberalnu struju na čelu s Martinom Dalić koja ima ministarsko iskustvo, ali i praktično znanje o javnim financijama. Dok naprimjer Gordan Maras, koji se spominje kao mogući Linićev nasljednik, to iskustvo nema', rekla je Pribičević.