povjerenstvo za sukob interesa

Kum uvalio Plenkovića, sestrična i ujak zaposleni bez njegove intervencije

23.11.2018 u 08:17

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je o pokretanju postupka u dvije od tri prijave protiv predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. On je prijavljen za sumnju u sukob interesa zbog zapošljavanja sestrične u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, ujaka u PP Biokovo i kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji. Za prva dva slučaja odbačena je prijava protiv premijera, dok se za imenovanje kuma pokrenuo postupak

Izvijetiteljica Tatjana Vučetić kazala je u predmetu oko zapošljavanja setrične premijera Nere Miličić kako je Povjerenstvo je 18. listopada 2017. zaprimilo ne anonimnu prijavu u kojoj se navodi niz nepravilnosti u provedbi natječaja HTZ-a. 31. listopada zaprimljena je druga prijava i to protiv Barbare Mesić, predsjednice povjerenstva za evaluaciju prijave kandidata.

Podnesena je i treća, protiv Plenkovića i Cappellija.

Povjerenstvo je ustanovilo da je izabrana Nera Miličić i da je imenovana 26. rujna 2017. HTZ je dostavio očitovanje u kojem je navela da kao tijelo nije dužno dostaviti povjerenstvu očitovanje, no ipak su dostavili kompletnu dokumentaciju. Natječaj je objavljen 16. kolovoza 2017.

Pristiglo je 169 prijava za 10 mjesta voditelja HTZ-a. Za mjesto predstavnika HTZ-a u Muenchenu pozvano je pet kandidata. Sve što je u samom očitovanju HTZ-a navedeno, odgovara činjeničnom stanju. Što se tiče Barbare Mesić, ona obavlja posao glavne tajnice ministra turizma i nije dužnosnica stoga povjerenstvo nije dužno obraditi tu prijavu.

U odnosu na Plenkovića, utvrđeno je da je kandidatkinja Miličić u srodstvu. No dužnosnik nije sudjelovao niti imao ovlasti sudjelovati niti u jednoj fazi postupka. Nije utvrđeno da je u bilo kojoj fazi sudjelovao u imenovanju Nere Miličić.

  • +2
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Cappelli je pak kako ministar turizma i čelna osoba HTZ-a morao sudjelovati u postupku. Predloženo je odbacivanje prijave protiv Cappellija i Plenkovića.

Naveli su da je Raos za rad u Upravnom odboru mjesečna naknada aos dobivao između 300 i 600 kuna.

Zapošljavanje ujaka

Na tapeti je i zapošljavanja ujaka Andreja Plenkovića Marka Raosa zbog zapošljavanja u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, koji spada u resor ministra Tomislava Ćorića. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poslalo je dio podataka, no Povjerenstvo je tražilo dopunu.

Kazali su da odluka o zapošljavanju predstavlja diskreciju odluku ministra. 'Ministarstvo je zaduženo za rad javnih ustanova. Marko Raos je ujedno i gradski vijećnik Grada Makarske. Ministar je nastavno na dobru praksu imenovanja u upravna vijeća osoba iz lokalne zajednice, imenovao osobe među kojima je Raos u Upravno vijeće.

Ne smatra se dobrom praksom da dužnosnici diskrecijskim odlukama imenuje na funkcije osobe koje su u bliskim rodbinskim vezama s dužnosnicima. Imenovanje je doneseno sukladno zakonu, no donesena je diskrecijski na što je ministar imao pravo, no neovisno o tome, odluka bi trebala sadržavati obrazloženje da se vidi koji je kriterij ministar imao za imenovanje.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sporna je činjenica da o ovom zapošljavanju odlučuje dužnosnik koji je u podređenom odnosu prema premijeru.

Prijava je išla prema Plenkoviću i Ćoriću. Postupak za odlučivanje o sukobu interesa neće se pokrenuti jer nema dokaza da je došlo do povrede jer nije sudjelovao u postupku imenovanja. Što se tiče Tomislava Ćorića, predlaže se pokretanje postupka jer je bez obrazloženja, diskrecijskom ovlasti imenovao ujaka svog nadređenog.

Navedeno je i da je Raos za tu dužnost dobivao naknadu od 300 do 600 kuna mjesečno.

Zapošljavanje Kuma

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesam tj. izvjestitelj Davorin Ivanjek, član Povjerenstva, predložio je pokretanje postupka protiv dužnosnika Andreja Plenkovića jer kao predsjednik Vlade predlaže veleposlanike. Naime, Igor Pokaz, kojem je Plenković vjenčani kum, postao je veleposlanik RH u Velikoj Britaniji.

Odluku o imenovanju na prijedlog Vlade donosi predsjednica RH. Ivanjek smatra da se Plenković trebao izuzeti iz donošenja odluke. Predlaže da Povjerenstvo da oko shvačanja Ustava vezano za imenovanje traži mišljenje ustavno-pravnih stručnjaka da pojasne je li Plenković mogao sam sebe izuzeti iz procesa. Uz to je, kaže, Ivanjek, Plenković mogao tražiti mišljenje Povjerentva za odlučivanje o sukobu interesa.

S obzirom da je Pokaz karijerni diplomat, pita se je li trebao staviti svoju karijeru na led. Poručuje da je premijer o tom imenovanju trebao bolje izvijestiti javnost i predsjednicu RH.

Protiv premijera već je pokrenut jedan postupak pred navedenim povjerenstvom, zbog uskraćivanja javnosti informacija o radu 'skupine Borg' na pripremi lexa Agrokor.

Uz premijera, na dnevnom redu povjerenstva još je nekoliko dužnosnika, a među njima su najzvučnija imena gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića i direktora Croatia Airlinesa Jasmina Bajića.