VATRENA STIHIJa

Požar iz Krila Jesenice stigao u Podstranu, zaprijetio kućama, zatvorena magistrala, vatrogasce čeka besana noć

07.09.2017 u 21:24

Bionic
Reading

Kompletne vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije su na terenu u Krilu Jesenicama gdje je nakon 20 sati buknuo veliki šumski požar, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. HAK javlja da je zbog požara zatvorena Jadranska magistrala od Strožanca do Omiša. Obilazak je cestom Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš i obratno

Vatra je buknula u 20,10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

  • +17
Požar u Krilu Jesenice Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje brane brojni vatrogasci pred kojima je teška i besana noć. Za slučaj evakuacije škola u Podstrani je otvorena i spremna za prihvat ljudi.

Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik, potvrdio je da je stanje dramatično. Kako je rekao na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a požar se nošem vjetrom širi prema Bajnicama i Podstrani.

'Očekuje nas teška noć',  poručio je Dražen Glavina.