izvještaj hvz-a

Požari i dalje haraju Dalmacijom, borba sa stihijom trajala cijelu noć

19.08.2024 u 09:53

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) poslala je izvještaj o aktivnim i ugašenim požarima

Iz izvještaja je vidljivo da se vatrogasci s požarima bore na desetak lokacija, da su neki lokalizirani, a neki ugašeni dok borba s nekima traje već danima. Izvještaj HVZ-a donosimo u nastavku:

Aktivni požari u Šibensko-kninskoj županiji

Požar na području Knin - Crvena zemlja je i dalje aktivan, a tijekom noći na požarištu je bilo 16 vatrogasca sa osam vozila iz JVP-a Knin i IVP-ova Šibenik i Split. Radi se o požaru niskog raslinja, makije i šume na trenutnoj procijenjenoj površini većoj od 300 ha. Jučer je na intervenciji gašenja požara sudjelovalo 19 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila. U pomoć zemaljskim snagama angažirana su dva protupožarna kanadera i dva protupožarna zračna traktora te 26 pripadnika PP-a NOS-a HV-a.

Dana 19. kolovoza u 00.24 ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru broda u uvali Duboka u Šibeniku, a on je i dalje aktivan. Radi se o požaru 30-metarskog jedrenjaka, a u njemu nema ozlijeđenih osoba. Na intervenciji gašenja sudjeluju 23 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te DVD-ova Zablaće, Grebaštica i Šibenik.

  • +15
Požar na turističkom jedrenjaku Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Aktivan je i požar na području Kijeva, a tijekom noći na požarištu je bilo 12 vatrogasca s pet vatrogasnih vozila iz JVP-ova Drniš i Knin i DVD-ova Drniš i Knin. Radi se o požaru mješovitog raslinja na nepristupačnom i teško pristupačnom terenu u blizini planinarskog doma.

Požar na području Otona (Ervenik) - Pađane, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 16. kolovoza u 15.37, ugašen je 18. kolovoza u 15.39, a ukupna opožarena površina iznosi 500 ha.

Splitsko-dalmatinska županija

Na požaru otvorenog prostora na području Solina, u predjelu Rupotina, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 11. kolovoza, tijekom noći vršilo se dežurstvo i saniranje požarišta s tri vatrogasca i vatrogasnim vozilom iz DVD-a Vranjic.

  • +15
Požar u Rupotini kod Solina Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

ŽVOC Split je 16. kolovoza zaprimio dojavu o tri odvojena požara na Dinari na lokalitetima Ravno Vrdovo, Bitelska Greda i Peratovac. Jučer je na intervenciji gašenja požara sudjelovalo 17 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz JVP-a Sinj, DVD-ova Sinj, Hrvace i Trilj te protupožarni avion kanader. Požari na području Ravnog Vrdova i Bitelske Grede su ugašeni. Požar na području Peratovac lokaliziran je 18. kolovoza u 14.30. Opožarena površina na području Peratovac iznosi 50 ha. Na požarištu je tijekom noći organizirano dežurstvo DVD-a Hrvace s pet vatrogasaca i dva vozila.

Zadarska županija

Požar na području Pribudića, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 16. kolovoza u 15.35, ugašen je 18. kolovoza u 14.40, a ukupna opožarena površina iznosi 500 ha.

Požar na otvorenom prostoru na području Zadra, ulica Bokanjac, u čijem je gašenju jučer sudjelovalo 30 vatrogasaca s 10 vozila iz JVP-a Zadar, IVP-a Zadar te DVD-a Posedarje s dislokacijom, DVD-a Nin s dislokacijom i DVD-a Ražanac te četiri protupožarna zrakoplova CL-415, ugašen je noćas u 1.50.

  • +9
Požar kod Zadra Izvor: EPA / Autor: Luka Gerlanc

Ugašen je i požar na otvorenom prostoru na području nekadašnjeg jezera Bokanjčko blato kod Zadra. Radilo se o požaru trave, niskog raslinja i makije na ukupnoj opožarenoj površini od 0,2 ha. Na intervenciji gašenja sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa sedam vozila iz JVP-a Zadar te DVD-ova Pljusak-Nin i Ražanac, kao i kanader.