teška odluka

Poznati hrvatski svećenik udaljen sa svih dužnosti: Suočen je s ozbiljnim optužbama

17.10.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima, fra Miljenko Hontić zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zabranio je fra Vladimiru Vidoviću javno obavljanje svećeničke službe te o svemu obavijestio kanonske službe i pravosuđe

Jedan od popularnijih svećenika, mnogima poznat kao voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu, fra Vladimir Vidović privremeno je udaljen sa svih dužnosti te mu je zabranjeno javno vršenje svećeničke službe. Tu odluku donio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima, fra Miljenko Hontić zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela.

'Nakon obavijesti o mogućem kaznenom djelu i prikupljanja osnovnih podataka provincijal je podnio i prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom odvjetništvu te je otvoren za potpunu suradnju s civilnim vlastima. Budući da je fra Vladimir Vidović uz svećeničke, obnašao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti povjerene drugoj braći franjevcima. Provincija ovom prigodom izražava žaljenje radi cijeloga slučaja, nudi ispriku ukoliko se istragom i postupkom utvrdi kaznena odgovornost fra Vladimira Vidovića', stoji u priopćenju kojeg prenosi Informativna katolička agencija.

Iako su iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima pozvali medije da se suzdrže od otkrivanja detalja kaznenog djela za kojeg se fra Vidović tereti, Večernji neslužbeno doznaje kako je riječ o navodnom spolnom zlostavljanju. Udaljavanje iz službe dok se ne dokažu nevinost ili krivnja optuženog svećenika jedna je od mjera propisanih Smjernicama Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba te svih drugih službenih dokumenata Katoličke crkve u Hrvatskoj, koji su postroženi po pitanju prijava o zlostavljanju.