GLASOVANJE U PONEDJELJAK

Predana čak 94 amandmana, proračun žele mijenjati - svi!

16.03.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Zastupnici su predali 94 amandmana na prijedlog proračuna. Najviše je amandmana SDP-ovih zastupnika, no preraspodjelu sredstava u proračunu tražili su i HDSSB, manjinci, Ivan Vilibor Sinčić, ali i zastupnici vladajuće većine iz HDZ-a, HSLS-a te Bandićeve stranke

Zastupnici Bandićevog kluba u proceduru su poslali dva amandmana iako kažu da će podržati proračun. 'Vladi treba dati podršku na početku rada', pojasnio je jutros na press konferenciji u Saboru Miodrag Demo. Podsjetio je na Vladin amandman kojim se osigurava novac za prijevoz učenika i pritom spomenuo kako Grad Zagreb sudjeluje u sufinanciranju i subvencioniranju djece. Takav model, nada se, mogao bi se i kroz zakonske izmjene primijeniti na državni nivo.

'Primjerice, prema odluci Grada Zagreba, pravo na besplatnu godišnju i mjesečnu pokaznu kartu ZET-a imaju učenici i studenti čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od 2000 kuna. U 2015. je na ime besplatnog prijevoza učenika i studenata Zagreb osigurao sredstva u iznosu od 16 milijuna kuna. Grad Zagreb isto tako daje subvencije prema prihodovnom cenzusu u predškolskom odgoju i obrazovanju te u vjerskim i privatnim dječjim vrtićima, financira i produljeni boravak u osnovnim školama te sufinancira prehranu', podsjetio je Demo.

U proceduru Bandićeva je stranka odaslala amandman koji se tiče branitelja, odnosno traže da se za 55 milijuna kuna povećaju sredstva za trajna prava branitelja, a da se taj novac pronađe iz potpore političkim strankama te od rashoda za materijal i energiju u KBC-u Zagreb.

'Branitelji su tema koja je osjetljiva i mi ćemo se aktivno uključiti. Pozivam sve na solidarnost, i javnost i zastupnike, te da podržimo svi amandman i vraćanje 55 milijuna kuna. Uz to, nakon što potvrdimo ministra, propitat ćemo zašto lani ta prava nisu izvršena', kazao je Demo.

Amandmanom se traži i preraspodjela sredstava u korist nacionalnih manjina. Naime, u Bandićevom klubu zastupnici su i češke te albanske nacionalne manjine. 'Ovo smo raspravili s ostalim zastupnicima nacionalnih manjina i tražimo da se sredstva za Savjet za nacionalne manjine vrate na poziciju kakva je bila u 2015. To nisu sredstva za potrošnju, nego i za udjele u projekte koji idu preko Unijinih fondova', pojasnio je zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Amandmanom zastupnici traže da se sredstva povećaju Savjetu za gotovo četiri milijuna kuna, a da se taj novac nađe kod stavke za SOA-u. 'Nadam se da ćemo imati sastanak s premijerom i da ćemo o tome amandmanu razgovarati s premijerom', kazala je zastupnica albanske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

U Bandićevom klubu optimistični su i nadaju se da će Vlada pristati na njihove amandmane. 'Mislim da hoće, mjere su jasne', kratko je kazao Demo.

SDP-ovi zastupnici podnijeli najviše amandmana

Najviše amandmana na proračun podnijeli su SDP-ovi zastupnici. Velik broj podnio ih je Domagoj Hajduković, a teški su 28 milijuna kuna. Većina njegovih amandmana odnosi se na programe vezane uz obrazovanje i znanost - više novca za Hrvatski kvalifikacijski okvir, razvoj visokog školstva, Unijine projekte Sveučilišta u Osijeku, ali i financiranje izvannastavnih programa tehničke kulture.

'Učenici u osnovnoj školi imaju 35 sati teorije tehničkog godišnje, a u mnogim srednjim školama ni to. Govorimo stalno da više učenika treba učiti i studirati tehničke znanosti, a to nimalo ne potičemo. Ovih 200.000 kuna je simbolično jer to na državnoj razini nije puno', pojasnio je Hajduković.

SDP-ov zastupnik više sredstava tražio je i za socijalnu politiku, odnosno na stavkama za razvoj volonterstva i politike mladih. Zajedno sa Željkom Jovanovićem, Damirom Tomićem te Sabinom Glasovac Hajduković je amandmanom zatražio da se novac za prijevoz srednjoškolaca vrati na razinu iz 2015. odnosno da se nastavi sufinanciranje prijevoza u visini od 75 posto. Novac planiraju namaknuti od brojnih proračunskih stavki, među kojima je i ona za rad političkim stankama, i to u visini od 5,8 milijuna kuna, te uz to predlažu da se za pola smanji novac namijenjen za Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

SDP-ov Nenad Stazić podnio je sedam amandmana, rekao je novinarima u Saboru. 'To zapravo nisu moji amandmani - dao sam amandmane predsjednika Reinera. On je, naime, kod prošlog proračuna zahtijevao da se iz Ureda predsjednika uzme novac da se rasporedi po proračunu. Prepisao sam te njegove amandmane i zanima me kako će Reiner u ponedjeljak glasati o tim svojim amandmanima, kako će glasati cijeli HDZ o tim amandmanima svog potpredsjednika Sabora', rekao je Stazić.

Tada je, podsjeća, protiv tih Reinerovih amandmana glasao protiv jer smatra da su glupost. 'Bila onda, glupost je i sada', rekao je Stazić.

Što se tiče ozbiljnih izmjena u proračunu, Stazić smatra da ima dosta toga za izmjenu. 'Sto milijuna kuna je manje za socijalu, to je mislim ipak skandalozno, a 48 milijuna kuna je manje za branitelje. To sam i jučer rekao i bojim se što će Glogoški, kad shvati da je 48 milijuna kuna manje, koliko će plinskih boca sada iznijeti na Savsku kad dođe ta vijest do njih. To je ipak značajno uskraćivanje novca braniteljima. I hoće li novi ministar, onaj koji je vodio prosvjede protiv države za koju se borio, hoće li sada povesti prosvjede protiv ove Vlade zbog toga što je uskraćen novac za ministarstvo koje će voditi', rekao je Stazić.

Iako neki u amandmanima predlažu da se novac za branitelje namakne tako da se uzme za potporu političkim strankama, Stazić se s time ne slaže. 'Političke stranke najbolje da se financiraju transparentno, tj. iz proračuna. Svako drugo financiranje političkih stranaka je meni sumnjivo. Znate, nema besplatnog ručka', rekao je Stazić.

Beus Richembergh: Ako imaju nešto protiv Mesića, neka kažu, a ne da govore ezopovskim jezikom

HNS-ov Goran Beus Richembergh ne otklanja mogućnost da se uzme strankama, a sredstva daju za neke druge stvari. HNS, dodaje, također ima predloženih amandmana. 'Čitav niz onih stvari u kojima je HNS dokazao da dobro upravlja novcem i da ne bi trebalo rezati treba mijenjati u proračunu, odnosno rezanja treba provesti na drugim stranama, od onoga što se događa u znanosti, u tretmanu lokalne i regionalne samouprave, pa do socijalnih pitanja, ali o detaljima u toku dana', rekao je Beus Richembergh.

HNS-ov zastupnik prokomentirao je i Vladin amandman kojim se za prijevoz učenika sredstva oduzimaju vjerskim zajednicama, odnosno Katoličkoj crkvi.

'Ukoliko se to promijeni i rasporedi na sve vjerske zajednice, onda moramo znati da će neke od manjih ostati bez pola sredstava. To je samo načelna primjedba, ali definitivno amandman Vlade je s jedne strane rezultat pritiska javnosti, prije svega onih koji su dokazali da subvencioniranje prijevoza izravno utječe na broj djece koja nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje, a u nekim sredinama je to čak 30 posto. Nas brine je što je najavljeno da se sredstva osiguravaju samo do kraja godine i još uvijek ne znamo što znači uvođenje imovinskog ili dohodovnog cenzusa, da posjedovanje bilo koje nekretnine roditelja znači automatsko isključivanje iz ovoga sustava ili će se ipak uvesti pravedniji model. Dok god ne budemo vidjeli kriterije i prijedlog modela, sumnjamo da će se zapravo drastično rezati', kazao je Beus Richembergh.

Među predloženim amandmanima je i onaj Mostov, kojim se traži više novca za civilne invalide Domovinskog rata. Iznos od 600.000 kuna Most misli namaknuti iz sredstava za Ured bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

'Ima dosta državnih ureda i agencija koje bi se mogle stisnuti, to je definitivno, a Most je i obećao da će se u ovoj Vladi zalagati za redukciju broja državnih agencija i institucija takvog tipa, pogotovo onih koje se u svom djelokrugu preklapaju - evo im sada prilike da ovo proljeće pokažu što to točno u praksi znači', prokomentirao je Beus Richembergh.

Upitan slaže li se da treba smanjiti sredstva za Mesićev ured, HNS-ovac je rekao: 'To je jedan od tih elemenata, ali ako se želi skinuti novac da taj ured prestane funkcionirati, onda to treba odmah reći, da imaju nešto protiv Mesića i onoga što on radi, a ne govoriti ezopovskim jezikom.'

Amandmane predali i zastupnici dijaspore, Ivan Vilibor Sinčić, ali i HDSSB

Među 94 amandmana je i onaj HDZ-ovih zastupnika iz 11. izborne jedinice - Bože Ljubića, Ivana Šukera i Željka Glasnovića. Trojac traži preraspodjelu sredstava na stavci Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Naime, zbog gotovo 4000 neriješenih zahtjeva za obnovu kuća u BiH, zastupnici traže da se na stavci potpora povratku u BiH iznos poveća za četiri milijuna kuna.

Kako bi se 'uložilo u budućnost naše djece', amandman je podnio i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. Sinčić, naime, traži 400.000 kuna više za opremanje školskih knjižnica obveznom lektirom i stručnom literaturom. Sredstva bi Sinčić namaknuo iz stavke voznog parka Ministarstva pravosuđa.

Sinčić je u svom drugom amandmanu, poput nekih saborskih kolega, predložio smanjivanje novca za političke stranke. Umjesto toga, predlaže da se u proračunu sredstva za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, koja sad iznose 350.000 kuna, povećaju na 35 milijuna kuna. 'Smanjenjem financiranja za nevjerojatnih 99,5 posto ekološka poljoprivredna proizvodnja faktično je ukinuta', objašnjava Sinčić u amandmanu.

Amandmani HDSSB-ovih zastupnika Branimira Glavaša i Josipa Salapića, teški 187 milijuna kuna, fokusirani su uglavnom na povećanje sredstava za projekte u Slavoniji i Baranji, poput navodnjavanja, borbe protiv komaraca u Osijeku, koridora VC i Podravske ceste. HDSSB predlaže namaknuti sredstva na pozicijama Ministarstva poljoprivrede, uprave, pravosuđa, zaštite okoliša i prirode te od sredstava namijenjenih za restrukturiranje proračuna.

Most želi uzeti Mesićevom uredu i dati civilnim žrtvama rata

Amandmane na proračun ima i Most. Među njima je i amandman kojime u Mostu žele smanjiti sredstva za Ured bivšeg predsjednika.

'Mi vjerujemo da će proći zato smo ga i predali. Mislimo da Ured bivšeg predsjednika nije zaslužio taj iznos odnosno nismo vidjeli rezultat na temelju kojeg bi za taj ured trebalo potrošiti 777.000 kuna. odlučili smo uložiti amandman prema kojem bi taj ured imao 600.000 kuna manje a taj novac bi se preusmjerio prema civilnim žrtvama rata', pojasnio je Mostov Miroslav Šimić.

Upitan zašto Most s ovim prijedlogom nije izašao prilikom sastavljanja proračuna, Šimić kaže: 'Mi u tom trenutku , prilikom same izrade proračuna, nismo imali završen prijedlog jer je bilo dvojbi može li se to napraviti s obzirom na stečena prava. kako smo naknadno dobili informacije da je moguće ipak smo s tim uspjeli izaći prije izglasavanja samog proračuna.'