tužna vijest

Preminula bivša predsjednica Županijskog doma Sabora Katica Ivanišević

17.07.2024 u 11:39

Bionic
Reading

Nekadašnja rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Županijskog doma Sabora Katica Ivanišević preminula je u 89. godini života

Osim što je bila poznata kao prva žena na rektorskoj funkciji Sveučilišta u Rijeci, bila je i prva rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, kao i prva predsjednica parlamentarnog doma Sabora (Županijskog doma), javlja Novi list.

Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001., a rektorsku funkciju obnašala je od 1993. do 1998. godine.

  • +3
Katica Ivanišević Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Studij engleskog, talijanskog i latinskog jezika završila je 1966. na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gdje je 1981. i doktorirala tezom 'Klasična bohema i beat generacija'. Bila je sveučilišna profesorica svjetske književnosti u Rijeci, Puli i Trstu, a studirala je i na King’s Collegeu u Londonu te na Facolta per gli stranieri u Perugi. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci bila je prodekanica, predstojnica Filološkog odjela i dekanica, a u dva mandata bila je i prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Osim toga, bila je potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994. i članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 1995. Sredinom devedesetih bila je stalna članica Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela predsjednika RH, te članica odbora za obilježavanje 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i obilježavanja spomendana blajburških žrtava i Križnog puta.