aerodrom luton

Prije godinu dana izgorjela su 1352 vozila. Otkriven je uzrok i kako se moglo spriječiti

09.10.2024 u 19:54

Bionic
Reading

Ogromni požar koji je zahvatio višekatno parkiralište u zračnoj luci Luton pored Londona mogao se brže ugasiti da je instaliran sustav prskalica, pokazala je istraga. Četiri su vatrogasca ozlijeđena u požaru koji je 10. listopada 2023. uništio 1352 vozila i doveo do privremene obustave letova u i iz zračne luke

Požar je izbio u crvenom Range Roveru, iz kojeg je već izlazio "lagani dim" dok je ulazio kroz barijere malo prije 21 sat, navedeno je u izvješću o incidentu vatrogasne i spasilačke službe Bedfordshirea. Vozač dizelskog vozila nije primijetio problem sve dok nisu stigli do trećeg kata parkirališta Terminala 2, kada se iz prednjeg dijela automobila pojavio plamen, piše Sky News.

Dok je vlasnik pokušavao zaustaviti vatru, ona se proširila na ostala parkirana vozila. U izvješću se zaključuje da bi, iako sustav prskalica nije bio obavezan na parkiralištu, pomogao u suzbijanju požara.

"Da je instaliran odgovarajući sustav sprinklera, to bi moglo promijeniti i odgoditi obrazac širenja požara, povećavajući šanse za uspješan ishod nakon što započnu operacije gašenja. Kombinacija vjetra koji je širio vatru otvorenim parkiralištem, utjecaj požara goriva i rani početak znakova urušavanja konstrukcije spriječili su nastavak unutarnjeg ofenzivnog gašenja požara i pridonijeli značajnom razmjeru požar i kasniji financijski gubitak', stoji u izvješću.

Prethodno izvješće pokazalo je da je požar izbio slučajno, najvjerojatnije uzrokovan "električnim kvarom ili kvarom komponente" u motornom prostoru automobila. Kad su vatrogasne ekipe prvi put stigle na mjesto događaja, gorjelo je više vozila, a do 21:37 oko 80% trećeg kata bilo je u plamenu i proglašen je veliki incident.