OSTAVKU PREŽIVJELA, ALI...

Prijeti li ministrici Žalac kazneni progon? Odvjetnik Šerić: Ako su ozljede djeteta teške...

12.03.2019 u 13:56

Bionic
Reading

Gabrijela Žalac ostat će na svojoj funkciji ministrice regionalnog razvoja, jasno je u ponedjeljak dao do znanja premijer Andrej Plenković. No iako je politički zasad sigurna, njen slučaj, što se tiče DORH-a, još uvijek nije zatvoren

Gabrijela Žalac jučer je obraćajući se javnosti kazala kako je svoj iskaz policiji dala još u subotu. Podsjetimo, taj dan u jutarnjim satima na ulici u Vinkovcima, vozeći bez valjane vozačke dozvole, naletjela je na desetogodišnju djevojčicu.

Policija je odmah izvijestila da je djevojčica istrčala na cestu izvan pješačkog prijelaza i prve informacije davale su dojam da Žalac nije izazvala nesreću.

No ubrzo se doznalo da Žalac nije imala važeću vozačku dozvolu, zbog čega je na licu mjesta platila kaznu. Sama je u ponedjeljak priznala da joj je vozačka istekla sredinom 2016., dok policija na naše upite tu informaciju nije željela otkriti.

Međutim, još uvijek nije utvrđeno kojom je brzinom Žalac vozila, iako ona sama tvrdi da je to bilo oko 30 kilometara na sat.

Jednako tako, iako je policija govorila da je djevojčica istrčala izvan pješačkog prijelaza, kasnije se utvrdilo da na toj ulici uopće nema pješačkog prijelaza, što znači da prema zakonu svi sudionici prometa, pa i vozači, moraju paziti što rade.

Na ta pitanja trenutno ne odgovaraju ni u policiji ni u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

'Očevidom spomenute prometne nesreće rukovodila je dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima te je nakon provedene dokazne radnje očevida Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima poduzelo zakonom predviđene radnje radi utvrđenja činjenica i okolnosti pod kojima je došlo do prometne nesreće', napisali su iz ODO-a Vinkovci u priopćenju od ponedjeljka.

Drugim riječima, Državno odvjetništvo istražuje slučaj, nakon čega bi trebalo odlučiti hoće li pokrenuti kazneni postupak ili zaključiti da ministrica Žalac nije kriva. Državnom odvjetništvu poslali smo upit u kojoj je fazi slučaj te misle li pokretati postupak, no odgovor još nismo dobili.

  • +22
Sva lica Gabrijele Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako se pita odvjetnika Branka Šerića, sve ovisi o tome radi li se o teškoj ozljedi djeteta. 'Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, a to je svaki lom, pogotovo s pomakom, iz prakse i s obzirom na medicinsku dokumentaciju, neminovno slijedi kazneni postupak. Dakle, kaznena prijava i kazneni postupak. Ako je došlo do ozljede koja nije teška, radi se o prekršajnom postupku. Ako je došlo do teške tjelesne ozljede, onda je kazneni postupak neminovan i zapriječena je kazna od jedne do osam godina zatvora', rekao je Šerić za Media servis.

Naime, Kazneni zakon navodi kako će se 'sudionik u cestovnom prometu koji kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči tešku tjelesnu ozljedu druge osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'. Ako je tim kaznenim djelom drugoj osobi prouzročena osobito teška tjelesna ozljeda, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Da se radi o teškoj ozljedi, odnosno lomu potkoljenice, već prvi dan konstatirali su u bolnici u Vinkovcima, no sada je na DORH-u da uz sve to procijeni je li Žalac kriva i za izazivanje nesreće.