reakcija u europi

Projektili u poljskom selu: Estonija zabrinuta, Latvija tvrdi kako je riječ o ruskim raketama

15.11.2022 u 21:20

Bionic
Reading

Dva projektila pala su na poljsko selo Przewodów, u blizini granice s Ukrajinom, ubivši pri tome dvoje ljudi. Europski dužnosnici su reagirali, sastaje se i mađarsko Vijeće za obranu, latvijski ministar obrane napisao je kako se 'radi o ruskim raketama'

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila preletjela u Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu.

Poljski politolog, novinar i analitičar Jarosław Wolski piše kako je situacija ozbiljna.

'Nešto je palo na Przewodów u četvrti Hrubieszów. Dvije osobe su mrtve. Međutim, krater ukazuje na krstareću raketu koja je možda zalutala', napisao je Wolski na Twitteru.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gorošenko napisao je kako se 'pojavila informacija da je premijer Poljske sazvao hitan sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodów, poljski grad 100 km od ukrajinskog Lavova. Zabilježene su dvije mrtve osobe'.

Artis Pabriks, latvijski ministar obrane koji je ujedno i zamjenik ministra obrane, rekao je da se radi o ruskim raketama.

'Moja sućut našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile nego su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz svoje prijatelje Poljake i osuđuje ovaj zločin', napisao je Pabriks na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije objavilo je poruku zabrinutosti i solidarnosti na Twitteru.

Reagirali su i mađarski dužnosnici koji su najavili da će sazvati svoje vijeće za obranu. Mađarski državni tajnik za međunarodnu komunikaciju i odnose Zoltan Kovacs na Twitteru je napisao: ‘Kao odgovor na obustavu transporta nafte naftovodom Družba i na projektil koji je pogodio teritorij Poljske, Viktor Orban je za 20 sati sazvao Vijeće za obranu HU’.