peti tjedan štrajka

Prosvjed u Slunju: Pokoškale se gospođe zbog transparenta protiv HDZ-a

04.06.2024 u 17:54

Bionic
Reading

U organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u Slunju je u utorak održan prosvjed radnika vrtića u štrajku koji se nastoje izboriti za potpisivanje kolektivnog ugovora, a skup se održao dan nakon što su im plaće usklađene s onima u osnovnom školstvu

Štrajk traje peti tjedan, a gradska vlast je pozvana da potpiše kolektivni ugovor na određeno. Ujedno je istaknuto da radnici usklađivanjem plaća s onima u osnovnom školstvu nisu ništa dobili, nego su se sindikalnom akcijom izborili za to pravo zajamčeno zakonom.

Kritizirani su HDZ-ovi gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić i predsjednik Gradskog vijeća Slunja Jure Katić koji su prethodnog dana na sjednici tog predstavničkog tijela obrazlagali zašto ne treba potpisati kolektivni ugovor. Gradonačelnica je tada ustvrdila kako bi kolektivni ugovor u budućnosti mogao dodatno materijalno stajati Grad i da je on „figa u džepu“. Ustvrdila je i da su štrajk i najavljeni prosvjed stvar sindikata, a ne radnica, koje je nazivala curama. Predsjednik Gradskog vijeća Slunja je pak ustvrdio da „gospođe iz Zagreba rade svoj posao“, misleći na sindikalistice.

  • +5
Prosvjed radnica iz vrtića u Slunju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SOMK

Među transparentima na prosvjedu je bilo i onih koji su se odnosili na te izjave. „Svi smo mi gospođe iz Zagreba“, pisalo je na jednom. Dvije starije gospođe u mirovini su se i naguravale jer je jedna nosila natpis da „tete u vrtiću nisu robovi HDZ-a“. Obje su rekle da su došle podržati radnice, ali jednoj je zasmetalo što se proziva politička stranka čija je članica.

Premijer Andrej Plenković je pozivan da nazove gradonačelnicu „i jednim telefonskim pozivom riješi problem“, kako je rekao Bojan Pilipović, koordinator Udruge Sidro koja podržava prosvjed.

Upozorilo se da radnici u vrtićima štrajkaju i u Biogradu na Moru te Vrsaru.

Povjerenica sindikata u vrtiću Josipa Kovačević je rekla da su radnice 14 godina nastojale dogovoriti povećanje plaća i bolje uvjete, ali su to tek izborile sada sindikalnim organiziranjem. „Bez toga bismo još 14 godina čekale“, navela je.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić je upozorila gradonačelnicu da krši pedagoški standard i zakone. „Spavate li mirno? Zakonske plaće pripadaju radnicama i prestanite biti bahati poslodavci i neosjećajne osobe. Za takve poslodavce radnici neće raditi“, rekla je.