FPÖ VODI

Prve izlazne ankete EU izbora u Austriji: Rusofilnoj desnici smiješi se pobjeda

09.06.2024 u 17:47

Bionic
Reading

Austrijski mediji objavili su rezultate prvih izlaznih anketa, a koje se u tamošnjim medijima nazivaju 'prognozom trenda'. Prema prvim podacima u toj zemlji, pobjednik europskih izbora je desničarski FPÖ, koji se još uvijek nije otarasio tereta afere Ibizagate, no čini se da im proruska orijentacija nije odmogla u pobjedi na izborima

Podaci koje su za državnu novinsku agenciju APA i javnu televiziju ÖRF obradila tri austrijska istraživačka instituta - Foresight, Arge Elections i Peter Hajek - temelje se na izlaznim anketama u kojima je sudjelovalo oko 3600 birača, provedenima do 18 sati. Predviđeni raspon odstupanja točnosti podataka jest oko 2,5 posto.

Prema njima, desni FPÖ ima 27 posto glasova, što bi im donijelo šest mandata, dok stožerne stranke desnice i ljevice - narodnjaci iz ÖVP-a i socijaldemokrati iz SPÖ-a - imaju oko 23 posto glasova, odnosno po pet mandata.

Zeleni i liberalni NEOS, prema istraživanjima, imaju oko 10,5 posto glasova, što bi im, po sadašnjem rasporedu snaga, donijelo dva, odnosno jedan mandat. Komunistička partija Austrije ostaje ispod praga s oko tri posto glasova.

  • +8
Hrvatski političari glasali na izborima za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Ovo je popriličan šok za vodeće stranke ljevice i desnice, posebno kad se rezultati usporede s onima otprije pet godina. Tada je ÖVP s 34,55 posto glasova osvojio osam mandata dok je SPÖ imao otprilike jednak broj glasova kao i sada te također osvojio pet mandata.

Treba napomenuti, međutim, da je prije pet godina kampanja za europske izbore bila zasjenjena aferom Ibizagate, u kojoj su čelnici FPÖ-a Heinz-Christian Strache i Johann Gudenus otvoreno pristali na poslovne ponude nećakinje ruskog poduzetnika Igora Makarova. Ova afera torpedirala je rezultat FPÖ-a na europskim izborima, gdje se očekivala njihova pobjeda, no ostvarili su tek 17 posto glasova.