splićani uznemireni

Prvog dana nastave u splitskoj osnovnoj školi u eksploziji uništen WC

11.09.2024 u 09:28

Bionic
Reading

U snažnoj eksploziji uništen je školski WC u prizemlju u kojem su i razredi s najmlađim učenicima, a građani Meja su izvan sebe

U splitskoj osnovnoj školi Meje kaznu će dočekati počinitelji sinoćnjeg kaznenog djela gdje je nakon prvog dana nastave malo poslije 21 sat odjeknula snažna detonacija, piše HRT.

Policija i vatrogasci brzo su stigli, ozlijeđenih nema, a šteta je samo materijalna. Unatoč svemu, nastava se ipak danas održala

'Jedno huliganstvo, jedno je neki nemir, ali ovo je strašno. Čula sam da škola stavlja kamere i nadam se da će se to riješiti situaciju, jer ovo više stvarno nema smisla', rekla je Branka Mitrović.

Eksploziju je prouzročilo pirotehničko sredstvo, takozvani F4 koji se inače koristi za vatromet, a njime smiju rukovati samo stručno osposobljene osobe i kao takov ne smije u maloprodaju.

  • +5
Policijski očevid nakon eksplozije u OŠ Meje Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

'Ovdje se događa više puta da dođu neki dječaci od 12, 13 godina koji ponekad uništavaju okolo škole. Grub je osjećaj kad pomislite da se nešto događa, što ne valja', kazala je Ilijana Aničić.

'Mi očito ne poduzimamo dovoljno kako bi naše škole učinili sigurnijim mjestima. Odnosno sustav ne poduzima, a same škole zapravo nemaju mehanizma, odnosno alate kako bi se od ovakvih incidenata mogle obraniti', ističe Sebastijan Troskot, Školski sindikat Preporod.

'Škole se opremaju video nadzorom i pokušavaju se u tom smislu uspostaviti uvjete za zaštitu, međutim mi smo zakasnili, Kasnimo sa svim ostalim mjerama', rekla je Ana Hinić, Sindikat hrvatskih učitelja.

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu kazala je kako pokušavaju biti korak ispred i zaustaviti svaki oblik nasilja i prije nego što se desi, međutim, ovo što se desilo snoć je kap koja je prelila čašu stoga Guć poziva na hitnu intervenciju i reakciju.