fokus na gospodarstvo

Prvo prekomorsko putovanje: Novi kineski premijer stiže u Europu

15.06.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Kineski premijer Li Qiang u subotu će krenuti na svoje prvo prekomorsko putovanje otkako je preuzeo dužnost, a posjetit će Njemačku i Francusku, s kojima će pokušati proširiti veze samo mjesec dana nakon što su se vodeće zapadne demokracije složile "smanjiti rizik" trgovine s Pekingom.

Li će predvoditi kinesko izaslanstvo za međuvladine konzultacije s Njemačkom 20. lipnja, što je prvi takav samit uživo od 2018.

Nakon toga posjetit će Pariz i sudjelovati na financijskoj konferenciji koja se održava od 22. do 23. lipnja.

"Prva postaja prvog posjeta premijera Li Qianga nakon preuzimanja dužnosti je Njemačka, što u potpunosti odražava veliku važnost koju Kina pridaje kinesko-njemačkim odnosima", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na dnevnom brifingu za novinare u četvrtak.

"Suočena s međunarodnim previranjima, sporim globalnim gospodarskim oporavkom i sve većim zajedničkim izazovima za čovječanstvo, Kina se raduje daljnjem produbljivanju i širenju kinesko-njemačkih odnosa", dodao je.

Peking je kritizirao zaključak samita Grupe G7 prošloga mjeseca u Tokiju, na kojemu su sudjelovali njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Vodeće svjetske demokracije tada su ocrtale svoj zajednički pristup "smanjenju riziku, a ne razdvajanju" u gospodarskim odnosima s Pekingom.

Kineski veleposlanik u Njemačkoj Ken Wu napisao je u biltenu svog veleposlanstva da je "razgovor o smanjenju rizika destruktivan".

  • +2
Li Qiang Izvor: EPA / Autor: FLORENCE LO / POOL

"Jako se nadamo da će se Njemačka odlučiti za razuman stav prema Kini i protiv bilo kakve vrste odvajanja ili udaljavanja od nje", dodao je.

Kina je glavni trgovački partner Njemačke, a Li će u sklopu svoje misije nastojati privući strane ulagače natrag u Kinu, nakon restrikcija za vrijeme pandemije koje su uvelike izolirale Kinu od ostatka svijeta i usporile rast gospodarstva.

Njemačke su kompanije najveći europski investitori u Kini.