na samitu u dubrovniku

Puhovski: 'Vučićeva izjava je sasvim pristojna za jednog četnika'

12.10.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 samit u Dubrovniku, dolazak Vučića, nedolazak Milanovića i ponašanje ministra Grlića Radmana

Puhovskom je čudno da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i hrvatski mu kolega Zoran Milanović nisu sastali kad je Zelenski došao u Hrvatsku zbog samita u Dubrovniku.

'Po mojem je sudu čudno da jedan predsjednik prvi put dolazi u drugu državu i da nema nikakvog kontakta s predsjednikom te država. Treba provjeriti, možda se Zelenski nije htio susresti s njim. Ali formalno, bilo je raznih sukoba pa se uvijek zvalo i jednog i drugog pa su se dogovorili tko ide. To je trebalo napraviti i sada. Ovo što je sada završeno policajnim ispadom ministra vanjskih poslova, koji se ponaša kao da je ministar unutarnjih poslova… To je zaista zaoštrena situacija', rekao je Puhovski u emisiji Novi dan N1 televizije. Što se tiče dolaska u Dubrovnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Puhovski podsjeća na osnovno pravilo da država državi ne propisuje pravila te da Srbija ima pravo odrediti tko će biti njen predstavnik, ali mu jedna druga stvar nije jasna.

'Desetljećima mi je nejasno kako Hrvatska tolerira da Srbija sudjeluje u Mediteranskim sportskim igrama, to mi nije jasno. Čak ni po varijanti da je Mediteran do tamo gdje ima maslina, Srbija ne prolazi', rekao je Puhovski. Kad je riječ o onome što je Vučić za vrijeme trajanja samita u Dubrovniku, da se ne slaže s ocjenom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska 1991. bila žrtvom velikosrpske agresije, Puhovski kaže da je 'ta izjava sasvim pristojna za jednog četnika'.

  • +11
Aleksandar Vučić u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

'Ne vidim što se može pristojnije reći kad ste i dalje zastupnik politike koja je dovela do agresije', rekao je Puhovski. Dodaje da je revolt prema Vučiću trebao biti na ulicama Dubrovnika, a ne na televiziji, a da toga nema zato što su branitelji odlučili da neće prosvjedovati jer su njihovi u vlasti.

'Branitelji su predobro organizirani, znaju tko im glavu nosi. Odlučili su da neće prosvjedovati jer su i jedni i drugi naši dečki na vlasti. Oni nemaju političke vertikale koja nije u vlasti', kaže Puhovski i dodaje da su branitelji ipak morali pokazati da su vidljivi pa su 'izmislili' temu koncerta srpske pjevačice Aleksandre Prijović koji se održava desetak dana prije obilježavanja pada Vukovara. Smatra da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman svojim izjavama prešao granicu prihvatljivog.

Gordan Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

'To da je predsjednik RH ruski plaćenik je nešto što je opis kaznenog djela. To je tip shvaćanja demokracije u kojemu ja vama kažem da ste glupi, vi meni da sam pedofil, a predsjedavajući kaže ‘idemo dalje, tko se javlja za riječ', kaže Puhovski i dodaje da je ovo sada stvar koju bi morala istražiti SOA te da bi Vlada morala osnovati grupu koja istražuje financiraju li Rusi Milanovića jer ako ga financiraju, to bi bilo pitanje nacionalne izdaje.

'Kod Grlića Radmana je stvar otišla predaleko jer je on intelektualno inferioran problemu. Uvjeren sam da se to ne može dokazati', zaključuje Puhovski.