posjet dubrovniku

Vučić: To što se Hrvatska naoružava njena je stvar. Ne vidim opasnost od sukoba

09.10.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzvanik je sastanka na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, koji se održava u Dubrovniku

“Želim se zahvaliti domaćinima na gostoprimstvu. Ne mislimo ovdje svi isto po svim pitanjima, ali važno je što smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ukazao sam na neophodnost poštovanja Povelje Ujedinjenih naroda. Nekada nekome odgovara poštovati taj principa, a kad mu ne odgovara se brže-bolje udalji od tog principa. Slučaj Srbije je najbolji primjer za to, gdje i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN-a, Rezoluciju 1244, ali mnogi se toga ne žele držati', rekao je Vučić, prenosi N1.

Dodao je da su iskazali želju da se uspostavi mir.

'Rekao sam da je moje mišljenje nešto drugačije od većine drugih, da smatram da je mir neophodno postići, da ne postoji kompromis koji je loš i to je to. Važno je što smo razgovarali i o europskoj budućnosti svih naših zemalja, zahvalan sam Hrvatskoj na domaćinstvu. Premijer Plenković je govorio o agresiji iz 1991., a ja sam rekao da Srbija stvari vidi sto posto drugačije ili potpuno drugačije na Hrvatsku, ali ću biti potpuno otvoren. Za naš je važno otvoriti iskreni dijalog s Hrvatskom i bez obzira na sve nas koji zbog osobnih razloga ne mogu uvijek blagonaklono gledati na te odnose, važno je gledati ih na drugačiji način i otvoriti ih. Važno je razgovarati, otvoriti dijalog', rekao je Vučić.

Novinare iz Srbije je zanimao Rio Tinto, ali i to što se Hrvatska naoružava.

“Nas se ne tiču poslovne stvari Rio Tinta, a što se tiče naoružanja, to je stvar Hrvatske, oni su suverena zemlja i donose svoje odluke, kao i mi. Svatko se naoružava u skladu s potrebama i s onim što misli da im je važno. Ne vidim opasnost od sukoba”, naglasio je Vučić.

Što se Ukrajine tiče, poštuje njen teritorijalni integritet, ali ne podržava sankcije Rusiji.

“Koncentrirali smo se na teritorijalni integritet, koji je u skladu s poveljama UN-a. Smatramo da ratna rješenja nisu najbolja. To je uvaženo i prihvaćeni su prijedlozi Republike Srbije.”

Napomenuo je da Srbija ne sjedi na dvije stolice.

“Imamo samo jednu stolicu, srpsku. Vodit ćemo svoju politiku, vi vodite svoju. Nikakav problem nemamo. Nemojte nas nagraditi, nemojte učiniti što gledate učiniti svima drugima. Žalimo li vam se? Očekujemo li nešto? Ništa od toga. Jedino što smatramo važnim je imati otvoren dijalog. A to koliko stolica mi imamo… Mi vas ne pitamo koliko ih imamo. Imamo jednu, svoju i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu nismo ni najmanje zainteresirani.”

  • +11
Aleksandar Vučić u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat