dugoročna suradnja

Objavljen tekst sporazuma koji su potpisali Plenković i Zelenski

09.10.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Tekst Sporazuma o dugoročnoj suradnji i potpori između Republike Hrvatske i Ukrajine, koji su danas u Dubrovniku potpisali hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, objavljen je na stranicama Vlade RH

Sporazum je potpisan u sklopu trećeg samita Ukrajina - jugoistočna Europa, a predviđa suradnju i pomoć između dvije zemlje. U njemu se, među ostalim, ponavlja da Hrvatska 'najoštrije osuđuje ničim izazvan, neopravdan i nezakonit agresorski rat Rusije protiv Ukrajine i privremenu okupaciju državnog područja Ukrajine, što predstavlja očito kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt i Parišku povelju'.

U drugom dijelu Hrvatska se obvezuje na daljnju vojnu pomoć Ukrajini te daje podršku na njenom putu prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji. Naglašeno je da će Hrvatska istražiti mogućnosti potpore humanitarnom prehrambenom programu 'Žito iz Ukrajine' kako bi se osiguralo žito za one zemlje koje se suočavaju s akutnom nestašicom hrane. Navodi se i da, u znak solidarnosti s Ukrajinom, nastavljamo pružati hitnu i humanitarnu pomoć građanima Ukrajine.

  • +17
Plenković i Zelenski potpisali sporazum o suradnji Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Od veljače 2022. do danas više od 28.000 ljudi iz Ukrajine, koji su izbjegli zbog ruske agresije, zatražilo je privremenu zaštitu i zbrinuti su u Hrvatskoj. Hrvatska također osigurava, te će nastaviti to činiti, rehabilitaciju za ukrajinske žrtve ruske agresije, uključujući najugroženiju braniteljsku populaciju i ratom stradalu djecu', navodi se, među ostalim, u dokumentu.

U završnim odredbama piše da je sporazum 'međunarodni akt koji ne zahtijeva potvrđivanje u nacionalnim parlamentima sudionica' te da će vrijediti deset godina od potpisivanja.

>>>Cijeli tekst sporazuma možete pročitati u dokumentu u nastavku.