uživo

Plenković: Nije Rusija samo napala Ukrajinu, potkopala je temelje europske sigurnosti

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik gdje sudjeluje na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije

Najvažnije informacije

  • u Dubrovniku se održava samit Ukrajine i zemalja istočne Europe
  • na samit je došao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
  • najavljen je i dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića
  • Hrvatska i Ukrajina potpisale su sporazum o suradnji

Tijek događaja:

15:50 Zelenski: Moramo jačati zajedničke kapacitete za obranu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom se uvodnom govoru zahvalio se hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na pomoći, te je naglasio da se moraju jačati zajednički kapaciteti za obranu, a da se to radi i ovakvim sporazumima kakav su potpisali on i Plenković.

'Moramo osigurati da Europa bude ujedinjena. Procesi integracije koji su započeli moraju ići prema svom kraju. Sve države moraju u tome sudjelovati. Vjerujem da svi podržavate naše članstvo u EU, za što se nadam da ćemo uskoro ostvariti', rekao je Zelenski i pozvao sve da sudjeluju u jačanju ukrajinske otpornosti i u obnovi Ukrajine od štete koju joj je Rusija nanijela tijekom invazije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

15:40 Plenković se uvodno obraća okupljenima na samitu

Plenković se obraća okupljenima na samitu, a u svom je govoru naglasio pomoć Hrvatske Ukrajini te je naveo što piše u sporazumu koje su dvije zemlje danas potpisale.

'Obrana protiv ruske agresije nije samo pitanje solidarnosti nego predstavlja ključni geopolitički interes svih nas. Nije Rusija samo napala Ukrajinu, ona je potkopavala same temelje europske sigurnosti', rekao je Plenković.

15:20 Zelenski zahvalio Hrvatskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u objavi na društvenoj mreži X zahvalio se Hrvatskoj na svemu što je učinila da pomogne njegovoj zemlji.

15:05 Objavljen tekst sporazuma Hrvatske i Ukrajine

Na Vladinim stranicama objavljen je i tekst sporazuma između Hrvatske i Ukrajine koji su danas u Dubrovniku potpisali hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Tekst sporazuma možete pročitati u nastavku.

15:01 Grlić Radman: Milanović samo šteti Hrvatskoj

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman oštro je u srijedu u Dubrovniku kritizirao predsjednika Zorana Milanovića, ocijenivši da 'sve što radi, zapravo radi na štetu Hrvatske i hrvatskih nacionalnih interesa'. >>>Cijeli članak<<<

14:21 Zelenski u Dubrovnik stigao helikopterom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Dubrovnik je stigao helikopterom i pod jakom policijskom pratnjom se vozio kroz grad do mjesta samita. Pogledajte u videu kako je to izgledalo.

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

14:12 'Hrvatska nastavlja pomagati Ukrajini'

'Nastavljamo Ukrajini pružati političku, humanitarnu, gospodarsku i vojnu pomoć te snažno podupirati europski put', rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

  • +17
Plenković i Zelenski potpisali sporazum o suradnji Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

13:50 Plenković se oglasio nakon potpisanog Sporazuma o dugoročnoj suradnji i potpori

13:40 Potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine

Zelenski i Plenković su potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine.

13:00 Hajdaš-Dončić: Sramota za Hrvatsku

“Nedopustivo je da osoba koja vjerojatno ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad bude pozvana na summit u taj isti Dubrovnik, a da izravno izabran predsjednik Republike Hrvatske na taj isti skup nije pozvan. To govori prije svega o okupiranosti institucija i jednoj nesuradnji između sukreatora vanjske politike i to je definitivno sramota za Republiku Hrvatsku”, izjavio je Hajdaš-Dončić za N1.

12:30 Kosor komentirala dolazak Vučića i nedolazak Milanovića

"Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok."

12:00 Susret Plenkovića i Zelenskog

Uoči samita Zelenski sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Njih su dvojica suorganizatori dubrovačkog skupa na kojemu sudjeluju i visoki dužnosnici dvanaest zemalja regije.

  • +15
Andrej Plenković dočekao Volodimira Zelenskog Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sporazumom o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine će se formalizirati već postojeća suradnja između dvije zemlje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina.

Kako javlja N1, na samitu bi se trebao pojaviti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Iako je ranije najavljeno da će Srbija na samitu biti predstavljena na razini ministra vanjskih poslova, danas je potvrđeno i sudjelovanje predsjednika Vučića.

Samit Ukrajina - Jugoistočna Europa održat će se poslijepodne, a očekuje se da će sudionici na kraju skupa prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju koja bi, kako se doznaje, trebala uključiti osudu ruske agresije na Ukrajinu, podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskija, zahtjev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti, te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

  • +10
Dubrovnik: Jako osiguranje Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Samit u Dubrovniku treći je sastanak na vrhu u ovom formatu, nakon što je prvi održan u kolovozu 2022. u Ateni, a drugi u veljači 2024. u Tirani.

Glavni je cilj sastanka iskazati podršku zemalja jugoistočne Europe Ukrajini koja se već dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom.

  • +19
Dubrovnik: Mjere osiguranja uoči dolaska Zelenskog Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Među sudionicima samita su predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, grčki premijer Kiriakos Micotakis, bugarski premijer Dimitar Glavčev, albanski premijer Edi Rama, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, te ministri vanjskih poslova Srbije, Moldove, Turske i Rumunjske, Marko Đurić, Mihai Popsoi, Hakan Fidan i Luminita Odobescu.