ČESTITARI U REDOVIMA

Putin nagovara Obamu da posjeti Rusiju

14.11.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s Barackom Obamom i po drugi put mu čestitao na pobjedi na izborima za predsjednika SAD-a, rekao je Kremlj u utorak

Putin je Obami poželio uspjeh u 'formiranju novog tima' i dva su čelnika 'potvrdila svoje interese u dosljednom razvoju bilateralnih odnosa na svim područjima, uključujući i gospodarske aspekte', rekao je Kremlj u izjavi.

Putin je ponovio poziv Obami da posjeti Rusiju a američki je predsjednik izrazio spremnost da to učini, kaže se u izjavi.

Putin je Obami dan nakon izbora, 7. studenoga, poslao telegram čestitke na pobjedi 's velikom razlikom' nakon teške kampanje i izrazio nadu da će Obama iduće godine posjetiti Rusiju.

Obama je u utorak razgovarao i s drugim svjetskim čelnicima kojima je zahvalio na čestitikama na izbornoj pobjedi. 'U svakom pozivu je svojim kolegama zahvalio na prijateljstvu i dosadašnjem partnerstvu i izrazio svoju želju da se nastavi bliska suradnja', rekao je novinarima u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Obama je osim s Putinom razgovarao i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, talijanskim premijerom Mariom Montijem i španjolskim premijerom Marianom Rajyom.

Obama je na neke poruke bio osobno odgovorio telefonom, rekla je Bijela kuća i navela da su mu na pobjedi čestitali i jordanski kralj Abdulah II i katarski emir šeik Khalifa al-Thani.