okupio moćnike u kazanju

Putin optužio Zapad za 'perverzne metode': 'Ukrajinu koriste kao marionetu'

25.10.2024 u 11:38

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedao je završnim dijelom samita skupine zemalja BRICS, pohvalivši ulogu tog okupljanja kao protuteže onome što je nazvao 'perverznim metodama' Zapada

Putin je optužio Zapad da pokušava zaustaviti rastuću moć 'Globalnog juga' koristeći 'nezakonite jednostrane sankcije, očigledan protekcionizam, manipulaciju valutama i tržištima dionica te nemilosrdan strani utjecaj koji navodno promiče demokraciju, ljudska prava i program klimatskih promjena'.

'Takve perverzne metode i pristupi, otvoreno rečeno, dovode do pojave novih sukoba i zaoštravanja starih nesuglasica', izjavio je Putin, prenosi Euronews.

Tvrdi da Zapad koristi Ukrajinu kao marionetu

'Jedan primjer toga je Ukrajina, koja se koristi za stvaranje kritičnih prijetnji sigurnosti Rusije, a zanemaruju se naši vitalni interesi, naše pravedne brige i kršenje prava ljudi koji govore ruski.'

Putin i Kremlj dugo su opravdavali svoju potpunu invaziju na ruskog susjeda početkom 2022. godine tvrdnjom da Zapad koristi Ukrajinu kao marionetu protiv Moskve te da je vlada u Kijevu djelovala osvetnički prema svojim građanima koji govore ruski. Međutim nikada nije pružio dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Rusija želi novi sustav plaćanja

Na samitu u Kazanju, Rusija se posebno zalagala za stvaranje novog sustava plaćanja koji bi ponudio alternativu globalnoj bankovnoj mreži za razmjenu poruka SWIFT, omogućavajući Moskvi da izbjegne zapadne sankcije zbog rata u Ukrajini.

U zajedničkoj deklaraciji u srijedu, potpisnici su izrazili zabrinutost zbog 'remetilačkog učinka nezakonitih unilateralnih prisilnih mjera, uključujući nezakonite sankcije', hvaleći ono što će, kako kažu, biti 'brži, jeftiniji, učinkovitiji, transparentniji, sigurniji i uključiviji prekogranični instrumenti plaćanja, izgrađeni na načelu smanjenja trgovinskih prepreka i nediskriminirajućeg pristupa'.

Kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo je ulogu bloka u osiguravanju globalne sigurnosti. Rekao je da su Kina i Brazil iznijeli mirovni plan za Ukrajinu i nastojali prikupiti širu međunarodnu potporu, iako je Ukrajina odbila taj prijedlog.

'Trebali bismo promovirati deeskalaciju situacije što je prije moguće i utrti put političkom rješenju', rekao je Xi u četvrtak.

Suradnja Rusije s Indijom također je procvjetala jer New Delhi vidi Moskvu kao partnera koji je testiran tijekom Hladnog rata, unatoč bliskim vezama Rusije s indijskim suparnikom Kinom.

Dok zapadni saveznici žele da New Delhi bude aktivniji u uvjeravanju Moskve da prekine borbe u Ukrajini, indijski premijer Narendra Modi izbjegao je osuditi Rusiju, naglašavajući mirno rješenje.

Moskva ushićena

Putin, koji je održao niz bilateralnih sastanaka na marginama samita, trebao se u četvrtak sastati s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom, a on dolazi u svoj prvi posjet Rusiji nakon više od dvije godine.

Guterresovo putovanje izazvalo je kritike iz Kijeva zbog toga što je šef UN-a odbio sudjelovati na samitu Formule mira predsjednika Volodimira Zelenskog, ali je prihvatio poziv Kremlja da dođe u Kazanj.

Osim toga, kritičari su ukazali na to da se glavni tajnik UN-a sastaje s Putinom unatoč nalogu za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) izdanom protiv ruskog čelnika zbog njegove navodne odgovornosti za ratne zločine.

U međuvremenu, obraćajući se na sjednici BRICS Plus, Guterres je pozvao na trenutni prekid borbi u Ukrajini. 'Potreban nam je mir u Ukrajini, pravedan mir u skladu s Poveljom UN-a, međunarodnim pravom i rezolucijama Opće skupštine', izjavio je.

Ruski mediji pod kontrolom Kremlja hvalili su samit kao golemi politički udar koji je ostavio Zapad u strahu od gubitka globalne moći. Državne emisije i vijesti naglašavali su da zemlje BRICS-a čine oko polovicu svjetskog stanovništva, čineći tako i 'globalnu većinu' te izazivajući zapadnu 'hegemoniju'.

TV voditelji su detaljno citirali izvješća zapadnih medija koja su pokazala da je samit istaknuo neuspjeh u izolaciji Moskve. 'Zapad, SAD, Washington, Bruxelles, London na kraju su se izolirali', rekao je Jevgenij Popov, voditelj popularnog političkog talk showa na državnom kanalu Rossija 1.

Još zemalja izrazilo interes za priključivanje BRICS-u

Osnovan 2009. godine, savez je u početku uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Od tada se proširio na Iran, Egipat, Etiopiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Turska, Azerbajdžan i Malezija službeno su podnijeli zahtjev za pridruživanje, a nekoliko drugih zemalja izrazilo je interes.

Samitu su nazočili čelnici ili predstavnici 36 zemalja, što je potaknulo Kremlj da ga proglasi 'najvećim vanjskopolitičkim događajem koji je ikada održala' Rusija.

Međutim čelnici Brazila, Kube i Srbije otkazali su svoje sudjelovanje, što je izazvalo pitanja o stvarnoj snazi i privlačnosti BRICS-a.