brojka nije konačna

Raste broj žrtava uragana Beryl nakon što je prošao pored obale Venezuele

03.07.2024 u 06:54

Bionic
Reading

Broj žrtava uragana Beryl popeo se na sedam nakon što su venezuelanski dužnosnici objavili da je treća osoba poginula nakon što je prošao blizu njezine obale

Govoreći iz predsjedničkog zapovjednog centra u utorak, venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro rekao je da su među poginulima dva muškarca i jedna žena iz sjeveroistočnog grada Cumanacoa. Četiri osobe još uvijek se vode kao nestale. Vanjski pojas uragana zahvatio je Venezuelu u noći s ponedjeljka na utorak ujutro. Najmanje jedna osoba poginula je i na St. Vincentu, a najmanje tri u Grenadi, rekli su dužnosnici u tim karipskim zemljama, javlja CNN.

Premijer Grenade, Deacon Mitchell, rekao je kako to najvjerojatnije nije konačan broj smrtnih slučajeva. Vjetar je dosegao brzinu od 265 km/h.

  • +8
Uragan Beryl Izvor: EPA / Autor: BARBADOS GOVERNMENT HANDOUT

U ponedjeljak navečer Nacionalni centar za uragane proglasio je ovu oluju uraganom kategorije 5. što se koristi za stalne vjetrove brže od 250 kilometara na sat.

Iako se predviđalo da će početi gubiti na snazi, izgleda da se intenzitet oluje Beryl neće smanjiti dok ne prođe obale Jamajke u srijedu kao i Kajmanskih otoka te meksičkog poluotoka Yucatana u četvrtak. 

"Apeliram na sve Jamajčane da uragan shvate kao ozbiljnu prijetnju", rekao je premijer Jamajke Andrew Holness u javnom obraćanju u ponedjeljak navečer te nadodao kako nije vrijeme za paniku.

NASA-in astronaut Matthew Dominick, koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, snimio je 1. srpnja 2024. fotografiju uragana Beryl na Karibima i objavio je na platformi X.