uživo

Stiže pomoć u BiH: Najmanje 15 mrtvih, čak 40 nestalih u katastrofalnim poplavama

04.10.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Diljem Hrvatske rastu vodostaji rijeka zbog obilne kiše koja već danima pada. Oborina je bilo i noćas, a pune ruke posla imali su i vatrogasci

15.05 Milanović izrazio sućut

'U ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime upućujem duboku i iskrenu sućut obiteljima svih nastradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini. Sa žalošću i zabrinutošću pratim strašne vijesti o poplavama i izražavam potporu spasilačkim službama koje čine velike napore kako bi pomogle ljudima pogođenim tom elementarnom nepogodom. Svim građanima prijateljske i susjedne Bosne i Hercegovine, posebice onima koji su izravno pogođeni ovom katastrofom, ali i vlastima Bosne i Hercegovine poručujem kako je Hrvatska solidarna i spremna pomoći koliko god treba. Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali izgubljeni životi nenadoknadivi su i zato sam posebno tužan zbog tragedije koja je pogodila ljude Bosne i Hercegovine', poručio je predsjednik Zoran Milanović.

14.49 Plenković: Hrvatska je spremna pomoći Bosni i Hercegovini

U povodu katastrofalnih poplava koje su pogodile središnju Bosnu, posebice područja Jablanice, Fojnice, Konjica, Kiseljaka i Kreševa, u kojima je tragično stradalo najmanje 15 osoba, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kontaktirao je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjanu Krišto, kako bi joj izrazio sućut te ponudio pomoć u saniranju posljedica ove prirodne katastrofe. Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života, priopćili su iz Vlade.

Sve hrvatske hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije, a hrvatski veleposlanik u Sarajevu, Ivan Sabolić, obilazi stradala područja središnje Bosne. Vlada Republike Hrvatske odmah će reagirati i pružiti svu potrebnu podršku čim bosanskohercegovačke vlasti definiraju konkretne potrebe i upute službeni zahtjev za pomoć. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i preko Hrvatskog crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske izražava duboko suosjećanje sa svim obiteljima pogođenima ovom tragedijom te je, kao i uvijek do sada, spremna pokazati solidarnost i pružiti pomoć susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini u ovim teškim trenucima.

  • +10
Dramatični prizori u Jablanici Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

14.42 Ogulin pod vodom

Trenutno je najveća ugroza od poplava na području grada Ogulina, objavile su Hrvatske vode. Grad Ogulin je ugrožen od poplavnih voda rijeke Dobre, koja ponire u Đulinom ponoru u centru Ogulina. Na području grada Ogulina nije izgrađen sustav obrane od poplava pa time nije moguće provoditi mjere aktivne obrane od poplava osim uklanjanja naplavina i to nakon prolaska poplave ili dok traje visoki vodostaj u Đulinom ponoru kada se strojno mogu uklanjati naplavine koje se utovaruju u kamione i odlažu na deponiju.

Uslijed ekstremno palih oborina tijekom proteklih 48 sati rijeka Gornja Dobra na vodomjernoj postaji Turkovići bilježi porast od gotovo 3 metra u roku 36 sati i danas, petak 4.10.2024. u 5:00 sati bilježi najviši vodostaj od +333 cm. Rijeka Dobra izlijeva se u gradu Ogulinu na mjestu na kojem se i inače redovito izlijeva pri ovako visokim vodostajima, odnosno u slučajevima kada je dotok veći od kapaciteta Đulinog ponora. Vodostaji su trenutno za 5 cm niži u odnosu na 2017. godinu kada je bilo ugroženo 200-tinjak kuća.

Zbog izlijevanja iz korita nabujalih rijeka Đule i Dobre, na području Ogulina poplavljeno je desetak kuća i pedesetak gospodarskih područja, a dio stanovnika je bez struje dok su neka naselja odsječena, doznaje se od HGSS-a. Dio stanovnika ostao je bez struje jer je u centru Ogulina isključena trafostanica koja je bila ugrožena, kažu u HGSS-u čiji su pripadnici na raspolaganju stanovništvu na ugroženom području.

'Prognoze Hrvatskih voda govore da bi se situacija do kraja dana trebala početi smirivati. Gornji tok Dobre je u stagnaciji, no zbog širenja vode u Ogulinu, ceste su zatvorene i nekoliko naselja je odsječeno', izjavio je za Hinu pročelnik HGSS-ove stanice Ogulin Vedran Salopek.

14.24 Teško stradala i Buturović Polja

Među teže pogođenim mjestima u BiH je i Buturović Polja kod Konjica. Prema informacijama koje je ranije objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, četiri kuće su odnešene u poplavama, a sedam osoba se vodi kao nestalo. Novi podaci, neslužbeni, kažu da je odnešeno više od 15 kuća.

14.22 Hitna sjednica Vlade FBiH nakon poplava, donesena tri zaključka

Potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja i poduzetništva Vojin Mijatović obratio se danas na konferenciji za medije nakon hitne sjednice Vlade FBiH, prenosi N1.

'Vlada je upravo zajedala na hitnoj sjednici. Donesena su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažiraju specijalizirane timove za spašavanje na vodi. Donijeli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasjedanju koji ima zadatak da koordinira aktivnosti sa štabom CZ. Također donesen je zaključak i inicijativa prema BH Telecomu da se izdvoji milijun i pol KM prema pogođenim područjima', kazao je Mijatović.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su kazali, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padaline i u narednim danima.

'Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sjednicu štaba gdje smo donijeli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Jablanice pa ćemo vidjeti stanje u ostalim općinama. Ima dosta mjesta na općini Jablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i vrše evakuaciju i potragu. Poslije 2014. ovo je jedna od najtežih situacija koje su pogodile BiH. Pokušat ćemo učiniti sve da ovo dovedemo u najbolji red. Otežavajuća okolnost je što imamo informaciju da će u naredna dva dana biti opet padalina', rekli su.

14.07 U Jablanici 40 nestalih

Trenutno se na području Donje Jablanice nestalim vodi 40 osoba, informacije su s terena do kojih je došao portal Bljesak.info. Iako za sada službene informacije govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj puno veći.

14.05 Načelnik Kreševa: Ovo su apokaliptične scene

'Bilo je životno ugroženih, jutros smo imali dvije intervencije. Trenutno je u tijeku akcija spašavanja u naseljenom mjestu Gunjani. Pripadnici GSS-a spašavaju majku s dvoje djece u kući koja je odsječena od svijeta i vjerujem u pozitivan ishod. Ovo su apokaliptične scene. Ni puno stariji Kreševljaci ovo ne pamte da je u kratkom roku palo toliko kiše, pa su mali potoci postali velike rijeke, a Kreševka je od potoka postala velika rijeka koja nosi mostove', rekao je za N1 BiH načelnik Općine Kreševo Renato Pejak.

13.36 Dvije žrtve u Fojnici

Prema podacima koje je Art info Kiseljak dobio od Službe civilne zaštite općine Fojnica, dvije osobe su poginule u poplavama koje su tijekom noći zahvatile Fojnicu. Jedna osoba se vodi kao nestala.

  • +3
Posljedice poplava u Fojnici Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

13.26 Pomoć spreman poslati i Hrvatski Crveni križ

'Pomno pratimo situaciju u BiH, a u kontaktu smo i s kolegama iz Crvenog križa BiH. Spremni smo poslati u pomoć specijalističke timove i potrebnu opremu. Pratimo i situaciju u Hrvatskoj. Timovi Crvenoga križa u Gospiću trenutno rade na ispumpavanju 15 kuća u koje je prodrla voda', objavili su na X-u.

13.06 Hrvatska pomaže BiH

U pomoć BiH stiže i Hrvatska, potvrđemo je za tportal iz Vlade, a o svemu se na X-u oglasio i premijer Andrej Plenković.

'Izrazio sam žaljenje predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto povodom katastrofalnih poplava u BiH te istaknuo spremnost Hrvatske na upućivanje žurne pomoći BiH. Naše službe već su u kontaktu s nadležnim tijelima BiH. Nadamo se što manjem gubitku ljudskih života', poručio je Plenković. <<Cijeli članak>>

12.53 Odgađaju se izbori u pogođenim dijelovima BiH?

Provedba lokalnih izbora u BiH planiranih za nedjelju dovedena je u pitanje zbog poplava koje su teško pogodile dijelove te zemlje, no konačna odluka o eventualnoj odgodi još nije donesena, kazala je u petak predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić. Ona je novinarima u Sarajevu kazala je kako su iz SIP-a u stalnoj komunikaciji s lokalnim izbornim povjerenstvima u općinama koje u najteže pogođene poplavama.

Pojasnila je kako je riječ posebice o Jablanici, ali i Konjicu te Fojnici jer je zbog odrona i klizišta te neprohodnih cesta otežana komunikacija s tim dijelima zemlje. No kako Hina doznaje informacije o tome da bi moglo biti problema u organiziranju izbora pristižu i iz Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Rame, ali i rubnih dijelova grada Mostara prema Jablanici poput Gornje Drežnice i Striževa.

12.47 Oko 200 metara pruge ostalo visjeti u zraku

Željeznice FBiH obavijestile su javnost da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine dana 03. i 04.10.2024. godine došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, uslijed čega je obustavljen cijeli putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stupanj oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visjeti u zraku.

12.35 Karlovac u iščekivanju vrhunca vodnog vala

Interventne snage Stožera civilne zaštite su na cijelom području Karlovca, a dodatne će biti razmještene na područja za koja se očekuje da će biti najugroženija: Brodarce, Veliku Jelsu i Borlin. Zaključeno je to na sjednici Stožera, na kojoj su predstavnici Hrvatskih voda kazali kako se vrhunac vodnog vala na Kupi očekuje u poslijepodnevnim satima, te vodostaj veći od prvotno procijenjenog, piše Večernji list.

'Veći vodostaj očekujemo zbog velikog dotoka Dobre na HE Lešće. Aktivirao se preljev koji će više sati biti aktivan i imat ćemo veće količine vode koja dolaze u nizinu', kazao je Vladimir Žakula, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Kupa Karlovac. Vatrogasci, pripadnici HGSS-a, Crvenog križa i članovi Vijeća mjesnih odbora obilazit će stanovnike od vrata do vrata kako bi im se osiguralo sve što im je potrebno.

Vreće s pijeskom su podijeljene, a pripremljene su i nove budu li potrebne. Trenutno je na području Karlovca zbog vode na cesti za promet zatvoreno 8 prometnica.

  • +16
Hrvatska Kostajnica: Postavljene montažne barijere zbog visokog vodostaja Une Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

12.25 Najmanje 14 mrtvih u BiH

Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona priopćio je da je pronađeno 14 tijela i da je 'jako puno unesrećenih', te da je najkritičnije stanje na području Donje Jablanice, na putu od Mostara prema Sarajevu, nakon obilnih oborina tijekom noći s četvrtka na petak, koje su uzrokovale odrone i klizišta na jugu Bosne i Hercegovine.

'Trudnica, čije dijete je preminulo u njenoj utrobi, evakuirana je iz poplavom pogođenih područja na jugu Bosne i Hercegovine i operirana u Mostaru', kazala je Lamija Duranović, direktorica Kantonalne bolnice “dr. Safet Mujić”, za Radio Slobodna Evropa.

12.23 Poplavljeno nekoliko dvorišta u Brodarcima

Za sada na širem području grada Karlovca nema poplavljenih stambenih objekata, no kako vodostaj i dalje raste, situacija se mijenja iz sata u sat. U Brodarcima je poplavljeno nekoliko dvorišta blizu kuća. U ovom trenutku vodostaj Kupe u Karlovcu je 781 cm, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave, kao i za rijeku Koranu koja je trenutno na 738 cm. Stožer civilne zaštite grada Karlovca redovito se sastaje, prenosi HRT.

'Rast je u odnosu na sinoć usporen, očekujemo da će doći do 800 cm kako je i predviđeno, ali puno više od toga ne bi trebalo biti', rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

12.00 U Ogulinu poplavljeno nekoliko kuća

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Ogulina, Daniel Vukelja, za OGportal otkrio je da je u Ogulinu rijeka Dobra poplavila nekoliko desetaka stambenih prostora i više podruma. U dijelovima grada isključene su trafostanice, a na terenu su vatrogasci i HGSS. U Poredicama se slažu vreće s pijeskom, a iz Đulinog ponora izvlače se smeće i trupci kako ne bi izazvali smanjivanje protoka vode.

U obilasku poplavljenih područja jutros su bili gradonačelnik Ogulina, karlovačka županica i direktor Hrvatskih voda.

'Još uvijek je porast vodostaja uzvodno na vodomjeru Turković. On je opao 15 cm, ali je dotok još uvijek prema Đulinom ponoru u gradu Ogulinu veći nego što ta voda može otjecati kroz Đulin ponor nizvodno. Iz tog razloga još uvijek bilježimo određeni porast centimetara. Nadamo se da će on uskoro smanjiti, te da će konačno doći do stagnacije i opadanja vodostaja', rekao je Zoran Đurković, direktor Hrvatskih voda.

11.46 Šalje se vojska u Jablanicu

Predsjedništvo BiH je na izvanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na širem području općine Jablanica, stoji u priopćenju predsjedništva.

Hitno su angažirane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reakciji na prirodnu nesreću – obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica, navodi se u priopćenju.

  • +8
Dramatična situacija kod Jablanice Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

11.45 BiH traži pomoć EUFOR-a

Ministarstvo sigurnosti BiH proslijedilo zahtjev za pomoć vojske i helikoptera na poplavljenim područjima.

Upućen je zahtjev EUFOR-u za angažiranje helikoptera za medicinsku evakuaciju i u tijeku je hitni prijevoz teško ozlijeđenog djeteta iz Jablanice.

11.37 Selo kod Fojnice potpuno pod vodom

Situacija u selu Luke, nedaleko od Fojnice u Bosni i Hercegovini, i dalje je dramatična, a neslužbene informacije govore da u nevremenu ima i smrtno stradalih, javlja Anadolu.

Robert Oroz, ekološki aktivist, u izjavi za agenciju Anadolu rekao je da se dramatična situacija u poplavljenom selu Luke kod Fojnice nastavlja nakon sinoćnjeg nevremena praćenog jakom kišom. Kako se vidi na fotografijama iz zraka, selo Luke kod Fojnice je u potpunosti pod vodom.

11.25 Jablanica potpuno odsječena

Prema fotografiji zabilježenoj kod Komadinovog vrela, jasno je vidljivo da je cesta potpuno nestala zbog uslijed bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice, javlja Klix.ba

Ovo potvrđuje raniju informaciju da je Jablanica odsječena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara.

Nešto ranije, Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima, kako bi zajedničkim snagama pokušali spasiti ugrožene zbog poplava koje su izazvale obilne padavine tokom noći. Potvrđeno je da je Jablanica u potpunosti blokirana.

'Policija nas je obavijestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala', kazali su iz GSS-a.

11.13 Čak 20 poginulih u BiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Jazeere je kazao kako je, prema nepotvrđenim informacijama, 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona u ovoj državi. On je naveo kako su angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

'Tražit ćemo pomoć i međunarodne zajednice, te drugih država', dodao je.

10.47 Oglasio se premijer BiH: Situacija je ozbiljna

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se putem društvenih mreža o poplavama i velikom nevremenu.

'Zbog obilnih oborina tijekom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža', napisao je Nikšić, dodavši da je situacija vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama.

10.44 Velike poplave nakon kiše koja je sinoć pala potpuno su presjekle putnu komunikaciju Kiseljak-Busovača i odsjekle općine Kiseljak, Kreševo i Fojnicu od ostatka Srednjebosanskog Kantona (SBK).

Kako je kazao Miroslav Jakić, direktor Uprave za civilnu zaštitu SBK, sve rijeke i potoci su se izlili izvan korita.

'Dva mosta u Kreševu su začepljena, voda se izlila u samu gradsku jezgru. Ekipe civilne zaštite na putu su za ove tri općine', rekao je Jakić.

  • +6
Poplavljeni Kiseljak Izvor: Profimedia / Autor: Rusmir SMAJILHODZIC / AFP / Profimedia

10.33 U BiH angažirana i vojska

Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažirana u akciji spašavanja.

"Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerijske jedinice", kazao je Helez za portal "Dnevnog avaza".

Potvrdio je kako su radi evakuacije ugroženih poslani i helikopteri oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa.

"Sada je najvažnije da evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", kazao je Nikšić.

10.16 Više poginulih u poplavama u Hercegovini

Uprava Civilne zaštite Federacije BiH dobila je informaciju da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile dijelove BiH a u tijeku su provjere kako bi se potvrdilo koliko je točno stradalih, potvrđeno je u petak.

"Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici ali to još ne možemo službeno potvrditi", izjavila je u Sarajevu glasnogovornica uprave CZ Majda Kovač.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani. Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat.

Jablanica je od sinoć potpuno prometno odsječena. Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te uspjelo pomoći unesrećenima.

10.08 Poplavljena središta više gradova u BiH, najteže stanje u Jablanici

Središta više gradova u sjevernome dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici koja je posve prometno izolirana. Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati.

„U Jablanicu se trenutačno ne može ući, niti izaći“, izvijestili su iz Gorske službe spašavanja Jablanice.

Naveli su kako su u prekidu promet prema Mostaru i Sarajevu. Na svojoj Facebook stranici su objavili video na kojem se vidi kako je središte grada pretvoreno u rijeku. Građane se poziva da ne izlaze iz domova, a one koji mogu da se jave nadležnim službama za pomoć.

Brojni su odroni na cestama. Slično je stanje i u susjednom Konjicu. I središte Kiseljaka u središnjoj Bosni je poplavljeno, što je tamošnji načelnik Mladen Mišurić Ramljak nazvao potopom biblijskih razmjera. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru stanje je nazvala kritičnim, te je pozvala građane da ne kreću prema Konjicu i Jablanici.

  • +3
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

10.05 Povećan broj intervencija vatrogasaca zbog obilnih kiša

Zbog velike količine padalina vatrogasci u nekoliko županija bilježe povećan broj tehničkih intervencija ispumpavanja vode, punjenja vreća s pijeskom i uklanjanju stabala, priopćili su u petak iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Velika količina oborina uzrokovala je plavljenje objekata na području Gračaca, a vatrogasci su zaprimili 19 dojava o potrebi ispumpavanja. Ukupno je angažirano 55 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom iz IVP Zadar, JVP Zadar, JVP Benkovac, VP Gračac, DVD Srb i DVD Obrovac.

'Vatrogasci su cijelu noć radili na obrani naselja Žabarica kod Gračaca s pumpom visokog kapaciteta, ali možemo kazati da je najgore iza nas te da je vodostaj lagano u padu. Oko 20 objekata je poplavljeno koji se nalaze na takvoj konfiguraciji terena da je to bilo nemoguće spriječiti, radi se o podrumskim i prizemnim prostorijama, a vatrogasci su na terenu i rade ispumpavanja', rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske Županije Matej Rudić. Dodao je i kako je kod Obrovca u rastu vodostaj Zrmanje, a lokalne vatrogasne snage su u pripravnosti te prate situaciju na terenu zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda.

  • +21
Sava se u Zagrebu izlila iz korita Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

I vatrogasci Istarske županije zaprimili su  dojave o padu stabala i grana te plavljenju objekata. Na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode i uklanjanju stabala angažirano je 76 vatrogasaca s 35 vatrogasnih vozila s područja Labina, Poreča, Umaga, Pazina i Buzeta. I na području Karlovca zabilježen je povećan broj ispumpavanja, punjenja vreća s pijeskom za izradu nasipa te uklanjanja stabala. Na 13 intervencija sudjeluju 54 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila. Vatrogasci Zagrebačke županije su odradili 11 tehničkih intervencija ispumpavanja objekata i uklanjanja stabala, a ukupno ih je angažirano 35, s 15 vatrogasnih vozila, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

10.02 Kupa u Karlovcu stvara probleme

Kupa u Karlovcu i dalje raste. U razdoblju od 8 do 9 sati narasla je za 9 centimetara, dok je posljednjih 24 sata narasla za 6 metara. Njezin vodostaj u 9 sati iznosio je 761 centimetar. Najavljuje se da će vodostaj rasti iznad 8 metara. No koliko - još je teško prognozirati, jer vodostaj uzvodno od Karlovca i dalje raste, a i kiša ne posustaje.

Trenutni vodostaji izazivaju određene probleme na području Karlovca i Karlovačke županije. Uzvodno od Karlovca, na području Ozlja zatvoren je dio državne ceste Ozalj-Kamanje. Zatvorena je lokalna prometnica Mala Jelsa-Brodarci, a nizvodno od Karlovca voda je na kolniku u mjestima Selce, Kobilić, Husje i Brođani.

  • +27
Visoki vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podijeljeno je oko 10.000 vreća s pijeskom, a u pripremi je još 20.000 vreća. Izgrađeno je 400 metara privremenog nasipa, a na terenu je i 12 crpki za ispumpavanje oborinskih voda.

Visoki su vodostaji i ostalih karlovačkih rijeka. Korana je u 9 sati bila na 710 centimetara, što je u zadnjih sat vremena rast od 10 centimetara. Za Koranu su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Visok je i vodostaj Mrežnice, ali i rijeke Dobre koja se noćas izlila u Ogulinu kod Đulina ponora i trenutačno je zatvoren dio državne ceste 42 u središtu toga mjesta.

Visok vodostaj Kupe u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

10.01 U Karlovcu izvanredne mjere

Zbog visokog vodostaja u Karlovcu su već proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

'Na karlovčkom području očekujemo možda još pola metra porasta vodostaja do podnevnih sati. Na karlovčkom području vodostaji do +800 cm su podnošljivi. Prošle godine smo imali najveće probleme na području Logorišta i Male Švarče, između Mrežnice i Korane. Tamo su od 2021. godine napravljeni nasipi i radimo samo preusmjeravanje zaobalnih voda. Naravno, sve skupa teći će nizvodno prema Sisku, rekao je za HRT Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Sava se izlila iz korita Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kazao je da će od sutra i Kostajnica ući u redovite mjere obrane od poplava. 'U ova tri dana pozornost mora biti još uvijek velika, ali ne očekujemo prevelike probleme s Kupom ni s Unom', dodao je Novosel.

Vrhunac vodenog vala očekuje se između 14 i 16 sati, poručili su iz Hrvatskih voda