BOJKOT NASTAVE

Ravnatelj se vraća u školu, razredu problematičnog đaka ponuđena online nastava?

25.10.2024 u 17:32

Bionic
Reading

U novozagrebačku osnovnu školu vraća se ravnatelj koji je u ponedjeljak podnio ostavku zbog slučaja s problematičnim dječakom. Ravnatelj je jednoglasnom odlukom školskoga odbora imenovan za vršitelja dužnosti. Ta škola sada ima isto vodstvo, kao i potporu roditelja učenika te škole. Ministarstvo obrazovanja dalo je ravnatelju garanciju da će se poduzeti konkretne mjere oko slučaja dječaka (10), doznaje RTL

Nastavlja se bojkot nastave u zagrebačkoj osnovnoj školi u koju ni četvrti dan zaredom učenici nisu došli na nastavu. Neće ni u ponedjeljak, ako se ne riješi slučaj problematičnog učenika četvrtog razreda. Roditelji nisu zadovoljni jučerašnjim sastankom u školi. Tražili su garancije, koje im, odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja, institucije ne mogu dati, već jedino dječakovi roditelji.

Ne vrate li se učenici na nastavu u ponedjeljak, roditeljima istječe mogućnost pravdanja njihovih izostanaka do tri dana, a pitanje je što će nakon toga. Roditelji kažu da ne znaju. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, na posljednjem su sastanku roditeljima ostale djece predstavnici institucija ponudili i online nastavu, no takvu su mogućnost roditelji odbili zahtijevajući garanciju sigurnosti za svoju djecu. Na tom posljednjem sastanku, koji se održao jučer navečer, roditelji desetogodišnjaka nisu bili prisutni.

Oglasili se iz Ministarstva obrazovanja

Ministarstvo obrazovanja izvijestilo je u petak da je daljnje postupanje u slučaju problematičnog dječaka na Gradu Zagrebu, a gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se razgovori nastavljaju i da je Grad na raspolaganju u rješavanju situacije sa državnim institucijama.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih izvijestili su o jučerašnjem sastanku s roditeljima učenika četvrtog razreda zagrebačke osnovne škole u koji je upisan taj dječak te njihovim odvjetnicima, napomenuvši da je za detaljnije informacije i vremenski okvir o daljnjem postupanju u donošenju revizije postojećeg rješenja o primjerenom programu obrazovanja za navedenog učenika nadležan Grad Zagreb.

Roditeljima su predstavljeni plan i postupci koji se provode, kao i vremenski okvir za reviziju i donošenje novog rješenja o primjerenom obliku obrazovanja za spomenutog učenika, a koji može donijeti jedino Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, dodaju iz MZOM-a.

Navode da su roditelji na jučerašnjem sastanku 'dodatno tražili garancije koje nisu u nadležnosti institucija i koje im u trenutnoj situaciji niti jedna od institucija ne može dati jer takve garancije u ovom trenutku mogu dati jedino roditelji navedenog učenika'.

  • +17
Novi prosvjed roditelja pred zagrebačkom školom u koju ide problematični učenik Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Tomašević: Želimo biti konstruktivan partner

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da se razgovori nastavljaju i danas te se nada da će biti i novosti. Gradski ured za obrazovanje, rekao je, 'na raspolaganju je da podupre rješenje cijele situacije zajedno s državnim institucijama koje ipak imaju više nadležnosti'.

Nije želio spekulirati o tome koje bi trebalo biti rješenje. 'Kada bude nešto novo, oglasit ćemo se u javnosti. Želimo biti konstruktivan partner u ovoj priči', rekao je napomenuvši da se 'stvari mijenjaju iz dana u dan'. 'Grad je spreman pomoći školi, spreman je postupati po uputama nadležnih državnih institucija i cijelo vrijeme je tim u školi', rekao je Tomašević novinarima nakon otvorenja startup konferencije Zagreb Connect u ZICER-u.

Podsjetimo, u utorak navečer roditelji su se okupili ispred zagrebačke škole na mirnom prosvjedu te su, kao i nastavnici, pružili potporu ravnatelju. Neki od njih istakli su kako djecu neće slati u školu dok se situacija ne riješi. Zbog problematičnog dječaka ranije se iz druge škole ispisao cijeli razred. Roditelji i nastavnici poručuju da 'njemu treba pružiti pomoć' te su izrazili zabrinutost za njegovo zdravlje.