SLUČAJ SOA

Reiner odbio SDP-ov zahtjev da se istraži predsjednica

13.06.2016 u 14:39

Bionic
Reading

Iako je Klub zastupnika SDP-a još 16. svibnja dostavio u ime 34 zastupnika u Hrvatskom saboru Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz postupanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović oko navodnih nezakonitosti u radu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner odbio je staviti taj zahtjev na dnevni red

Zakon propisuje da je potrebno minimalno 16 potpisa (desetina zastupnika) za pokretanje takvog zahtjeva. Reiner je odbio staviti tu točku na dnevni red Sabora uz obrazloženje da nije u skladu s Poslovnikom. U SDP-u smatraju da Poslovnik uopće ne uređuje način osnivanja istražnih povjerenstava jer je to pitanje uređeno posebnim Zakonom o istražnim povjerenstvima i Ustavom.

Neuvrštavanje točke na dnevni red grubo je kršenje Zakona te prekoračenje ovlasti predsjednika Hrvatskoga sabora, očito u cilju izbjegavanja rasprave o predloženoj temi, smatraju u SDP-u. Zbog toga u najvećoj oporbenoj stranci smatraju da i ovaj slučaj doprinosi tome da je Sabor pod ovakvim okolnostima prestao biti mjesto demokratske parlamentarne rasprave, da se u njemu ruše teško dostignuti demokratski standardi, da se protuzakonito onemogućava pravo na slobodni govor, da se uzurpiraju i prekoračuju ovlasti i kako je i to jedan od razloga da se Sabor raspusti i da se raspišu novi parlamentarni izbori.