ODLUKA 11.10.

Rusi i Amerikanci žele balkanske poslove Hypo banke

03.10.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Die Presse objavio je da se za preuzimanje poslovanja Hypo banke na području Balkana interesira konzorcij okupljen oko bugarske VIA Group, a 11. listopada će se konačno znati kome će austrijska vlada prodati podružnice Hypo banke koje posluju u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori

'Za manje od dva tjedna najveći i, još važnije, najskuplji gospodarski krimić Austrije dobiva novi preokret', najavljuje Die Presse odluku austrijske vlade i uprave Hypo banke o tome kome će biti prodane podružnice koje posluju na području jugoistočne Europe, konkretno u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Kako je najavljeno, 11. listopada bi trebalo biti javno objavljeno kome će Austrija, koja je morala nacionalizirati Hypo banku uslijed prijetnje bankrotom, prodati dobar dio poslovanja ove kontroverzne financijske institucije.

Iako iz službenih izbora 'nema komentara', Die Presse je iz povjerljivih izbora doznao kako se kao najozbiljniji ponuđač pojavljuje konzorcij okupljen oko bugarske VIA Group. 'Kako bi se Hypo-kćeri koje posluju u navedenim državama uopće moglo riješiti, moralo se srediti 17 milijardi eura loših kredita i nekretnina koje je teško prodati', podsjeća Die Presse i u seksistički intoniranoj rečenici zaključuje da se 'neatraktivna mlada morala koliko je moguće uljepšati'. Odluka o prodaji poslova Hypo banke u jugoistočnoj Europi prvenstveno je na austrijskom ministarstvu financija, a vodi ga narodnjak Hans-Jörg Schelling.


Za 'skandaloznu banku iz Koruške', kako Die Presse naziva Hypo, u prvom krugu ponuda interes je iskazalo sedam različitih ponuđača, no u međuvremenu su ostale samo dvije ozbiljne opcije. To su američki investicijski fond Advent International i konzorcij oko bugarske VIA Group, s time da u njemu ključnu ulogu igra ruska VTB banka. Tu je i londonski investicijski fond Millhouse Capital, no izvori iz financijskih krugova smatraju da on nema šanse.

Austrijska vlada je isprva htjela prodati Hypo-kćeri za 500 milijuna eura, ali se pokazalo da nitko nema namjeru ponuditi više od 200, što je navodno učinila VIA Group. 'No prodajna cijena zapravo je sporedna stvar jer je glavno pitanje to tko će preuzeti kreditne garancije u milijardama, a njih bi se onda oslobodila austrijska država', piše Die Presse.

Bilo kako bilo, ističe se i da će 'geopolitička situacija' imati ulogu u donošenju konačne odluke koja će, ponavljamo, biti poznata 11. listopada.