lansiranje projektila

Rusi iz hangara izvukli Yars RS-24: U pripravnosti sustav koji može nositi nuklearno oružje

07.10.2024 u 23:19

Bionic
Reading

Rusija je stavila u stanje borbenog djelovanja sustave za lansiranje projektila koji su sposobni nositi nuklearno oružje, izvijestili su tamošnji državni mediji

Državna novinska agencija TASS objavila je video snimku za koju se navodi da su lansirni sustavi za interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Jars, kako se preraspoređuju u Novosibirsku u Sibiru.

Na snimci se vidi iznošenje strateškog nuklearnog oružja iz skladišta i prevoženje kamionima dalje cestom. TASS navodi kako se radi o provjeri "spremnosti" ljudstva i opreme "za dugotrajnu dežurstvo na terenu".

Yars RS-24 (NATO oznaka SS-29) strateški je nuklearni projektil s dometom do 12.000 kilometara i rasponom točnosti od 250 metara. Može se postaviti na nosače kamiona ili rasporediti u silose.

TASS navodi da osoblje provodi zadaće koje uključuju "testiranje manevarskih radnji na smjerovima borbenog djelovanja u sklopu borbenog dežurstva", kao i organiziranje kamuflaže i borbene zaštite. "Također, vojnici će uvježbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim skupinama", dodala je agencija.

Putin više je puta uputio dvosmislene prijetnje vezane uz rusko nuklearno oružje od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022.