PREKOGRANIČNA OFENZIVA

Rusi u kolonama bježe od ukrajinskih napada, objavljene i snimke

08.08.2024 u 22:21

Bionic
Reading

Tri dana nakon ukrajinskog prekograničnog napada na rusku regiju Kursk, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje invazije na Ukrajinu. "Rusija je donijela rat u našu zemlju i trebala bi osjetiti što je učinila", rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, ne spominjući izravno ukrajinsku ofenzivu

"Ukrajinci znaju kako postići svoje ciljeve. A mi svoje ciljeve nismo birali u ratu", dodao je.

Rusija kaže da je najmanje 1000 ukrajinskih vojnika, potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njezin teritorij u utorak ujutro - u onome što se čini jednim od najvećih napada na rusko tlo od početka rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je optužio Ukrajinu za pokretanje "velike provokacije". Ukrajinski dužnosnici su uglavnom šutjeli o ofenzivi. Teško je utvrditi točnu situaciju na terenu, s nekoliko konkretnih detalja koje su obje strane objavile, navodi BBC. prenoseći današnju izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog: "Svatko može vidjeti da ukrajinska vojska zna kako iznenaditi [i] postići rezultate".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da nadzire nuklearno postrojenje u Kursku, objavila je državna ruska novinska agencija RIA-Novosti.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da ruske trupe "nastavljaju uništavati" naoružane ukrajinske jedinice zračnim udarima, raketama i topničkom vatrom. Ministarstvo je priopćilo da su ruske rezerve žurno prebačene u regiju.

Institut za proučavanje rata, ugledni think tank, rekao je da geolocirane snimke pokazuju da su ukrajinska oklopna vozila napredovala do položaja 10 km u regiji Kursk, u prva dva dana upada. U međuvremenu, snimka koju je potvrdio BBC pokazuje kako borbeni zrakoplovi lete nisko iznad regije posljednjih dana.

  • +5
Ukrajina nastavlja napade na Rusiju Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Neki popularni i općenito dobro obaviješteni ruski proratni blogeri kažu da situacija na terenu nije tako stabilna kao što Kremlj sugerira.

Na društvenim mrežama objavljene su i snimke masovnog bijega stanovništva iz ruskog grada Lgova, 50-ak kilometara udaljenog od granice s Ukrajinom.