ratna opasnost

New York Times: Rusija šalje Iranu sustave protuzračne obrane

06.08.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Rusija je počela slati napredne sustave protuzračne obrane i radare Iranu dok Teheran prijeti Izraelu osvetom za ubojstvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, izvijestio je u ponedjeljak New York Times pozivajući se na anonimne izvore

Ranije su iranski mediji izvijestili da je Teheran zatražio sustave protuzračne obrane, a dva iranska dužnosnika koja su razgovarala s New York Timesom potvrdila su taj zahtjev, koji je uslijedio nakon posjeta ruskog tajnika Vijeća sigurnosti Sergeja Šojgua Teheranu u ponedjeljak.

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian susreo se sa Šojguom i osudio ono što je nazvao 'zločinačkim djelima' koje je Izrael počinio 'protiv potlačenog i bespomoćnog naroda Gaze', kao i ubojstvo Haniyeha.

'Islamska Republika Iran ni na koji način ne nastoji proširiti opseg rata i krize u regiji', rekao je Pezeshkian, kako ga citiraju iranski državni mediji. 'Ali ovaj će režim sigurno dobiti odgovor za svoje zločine i bahatost', dodao je.

  • +4
Ismail Hanija Izvor: Profimedia / Autor: Cem Tekkesinoglu / AFP / Profimedia

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei obećao je 'oštru kaznu' za Izrael nakon ubojstva vođe militantne skupine. 'Smatramo da je naša dužnost tražiti osvetu za njegovu krv jer je ubijen na teritoriju Islamske Republike Iran', rekao je ajatolah.

Izrael je u utorak bio u stanju pripravnosti jer raste strah od širenja sukoba na Bliskom istoku. 

Moskva je također osudila ubojstvo Ismaila Haniyeha.