rasprava u saboru

Franković traži moratorij na dozvole za nove apartmane: 'Doći će do poplave apartmana'

19.09.2024 u 09:42

Bionic
Reading

Postavljanje klima i zatvaranje klima bile su top teme u medijima prije par tjedana. O izmjenama Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, koji donosi ograničenja po pitanju klima i balkona, raspravaljaju i saborski zastupnici

13.53 Mostov Ivica Ledenko upitao je zašto vlasnici stanova za raspolaganje svojim vlasništvom moraju tražiti dozvolu sustanara, kad Ustav govori o nepovredivosti vlasništva.

Bačić mu je kazao da sloboda ima ograničenja, te da su se kod pisanja zakona konzultirali s pravnim stručnjacima.

'Sloboda mahanja vaših ruku prestaje gdje počinje moj nos', poručio je Bačić.

13.47 SDP-ova Marija Lugarić, govoreći o kaznama za one koji će samovoljno postavljati klima uređaje, spomenula kako ima zgrada koje su takve da ne mogu staviti klimu, a da nisu u prekršaju.

Bačić je rekao da je cilj spomenute odredbe da se zaustavi bespravno postavljanje uređaja. 'Postoje krovišta na koja se klime mogu staviti, prenosivi uređaji i slično', naveo je.

12.31 Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić ministra je upitala hoće li i oni koji su već vlasnici apartmana u zgradama sudjelovati u donošenju odobrenja da se novi stanovi daju u kratkoročni najam, čime bi mogli, kako je zaključila, mogli eliminirati konkurenciju.

'Mi smo napisali u zakonu da se Zakon u dijelu ograničavanja za nastavak kratkoročnog najma u stambenim jedinicama neće provoditi retroaktivno, no čut ćemo stavove zastupnika u Saboru. Ustavni stručnjaci tvrde da ne bi bilo protuustavno kada bismo išli retroaktivno, pa da 80 posto suglasnosti treba i onima koji su već pristupili kratkoročnom najmu. Ali da, oni koji bude odlučio ići u kratkoročni najam trebat će imati suglasnost stanara koji je već u kratkoročnom najmu', kazao je Bačić.

12.00 U replikama na izlaganje Bačića HDZ-ov Mato Franković predložio je svojevrsni moratorij na izdavanje dozvola za stavljanje u promet novih apartmana sve dok na snagu ne stupi novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada.

'Predlažem da se pravilnik privremeno stavi van snage kako se ne bi dogodila poplava novih apartmana u idućih nekoliko mjeseci', rekao je Franković.

Bačić rekao je da podaci nadležnih institucija zasad ne ukazuju na poplavu novih zahtjeva za prenamjenu stanova u apartmane za turistički najam.

11.30 Bačić se osvrnuo i na ograničavanje kratkoročnog najma. 'Upustili smo se u ograničavanje i gotovo onemogućavanje pristupa kratkoročnom najmu u višestambenim zgradama, bit će potrebna suglasnost 80 posto suvlasnika, svjesni smo da će to biti teško jer će među tih 80 posto morati biti svi prvi susjedi, od toga ne bježimo', rekao je Bačić.

'Otvoreno govorim da je nama cilj u u višestambenim zgradama maksimalno spriječiti kratkoročni najam, poslati poruku da podržavamo iznajmljivanje ali dugoročno', dodao je.

10.07 Nakon stanke, izmjene zakona krenuo je objašnjavati potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, koji je na početku pojasnio da ova tematika do sada nije bila regulirana zakonaom. 'Rezultat toga je neuređeni odnosi u višestambenim zgradama. Posljedica takvog zapuštanja rezultirala je da je potres koji se dogodio u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji naparavio puno veću štetu', kazao je Bačić.

'Čuli smo u zahtjevima za stanku da je potrebna strategija, a mi mo lani pokrenuli izradu Plana stambene politike, a oslonjen je na Razvojnu strategiju RH do 2030. Nacrta Plana stambene politike je dovršen. Od 2,3 milijuna stambenih jedinica, čak 40 posto nije u funkciji stanovanja. Kad govorimo o 600 tisuća praznih stanova, to je podatak DZS. Mogu se složiti da se strategija mogla donijeti i prije, ali smo prije izrade Plana čekali podatke iz popisa stanovništva', poručio je Bačić.

'Na tih 600 tisuća jedinica koje su prazne, dodajemo i 230 tisuća stambenih jedinica koje su u kratkoročnom najmu, što je 10 posto sveukupnog fonda u Hrvatskoj i kada pridodamo 115 tisuća stambenih jedinica koje služe za poslovne djelatnosti, onda dođemo na podatak da je 40 posto stambenog fonda izvan prvotne funkcije za koju su namjenjeni', poručio je Bačić.

'Cilj zakona je veliki dio stambenih jedinica vratiti nazad u prvotnu funkciju, drugi cilj se temelji na činjenici da ćemo ograničavanjem pristupa kratkoročnom najmu doprinositi mjerama održivog i kvalitetnog turizma i treće je omogućiti mjerama pad cijena nekretnina u RH i najma kako bi došli do priuštivog najma', poručio je Bačić.

9.39 Već na početku sjednice klubovi su zatražili stanke. 'Ovaj zakon je dokaz da vlada zakašnjelo adresira probleme nego im i nesustavno pristupa. Hrvatskoj su potrebni strateški dokumenti i stambena politika ali iz perspektive stanara, a ne banaka i mešetara', poručio je SDP-ov Mišo Krstičević.

Stanku je zatražila i nezavisna Marija Selak Raspudić. 'Smisao ovih izmjena je - tko je apartmanizirao, apartmanizirao je. Tko je balkonizirao, balkonizirao je. Tko je ugradio klimu, klimatizirao je', poručila je.

Mostov Miro Bulj je tražeći stanku poručio da država mora imati hrabrosti i točno propisati tko može imati apartman ili ne, a ne napraviti sukobe unutar jedne višestambene zgrade. 'Ovo nije rješenje nego pranje Pilatovskih ruku', dodao je.

Kao i neki njeni drugi kolege iz oporbe, Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a zatražila je da se prvo napravi strategija stambene politike, a tek onda da se ide u izmjene zakona.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Osim klima i zatvaranja balkona, najvažnija novina zakona tiče ograničavanja prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja. Vlasnici, koji će svoje stanove željeti prenamijeniti, ubuduće će za to trebati suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade.

Zakon, koji je predložila Vlada, donosi i novinu po kojoj će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugradnje. Također, s obzirom na stanje fasada u središtima gradova, na isti će se način urediti i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za vlasnike stanova koji samovoljno zatvaraju balkone, grade nadstrešnice ili ugrađuju klima uređaje na fasadu, propisane su kazne.