NA RUBU REGIONALNOG RATA

SAD jača vojsku na Bliskom istoku, Izrael: 'Nećemo se suzdržavati ako Iran napadne'

03.08.2024 u 07:01

Bionic
Reading

Izrael se neće 'suzdržavati' ako Iran krene u napad kao odgovor na ovotjedno ubojstvo čelnika Hamasa Isamila Haniyeha u Teheranu, u petak je upozorio izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi

Hanegbi je usporedio trenutne napetosti s travnjem, kada je Iran lansirao 330 bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila na Izrael. 'Ovo je sada nova situacija. Možete se suzdržavati jednom, ne i dvaput', kazao je. 'Napad na Izrael je nešto za što će platiti vrlo bolnu cijenu. Nadam se da to neće učiniti. Bila bi to pogreška. Izrael je veoma jak', rekao je Hanegbi dodavši da ipak ne vjeruje da Iran želi sveobuhvatni rat.

Iran i njegovi saveznici, uključujući libanonski Hezbollah, obećali su 'oštro kazniti' Izraela nakon što je u srijedu ubijen Haniyeh. Iran i Hamas smatraju Izrael odgovornim, ali Izrael nije ni potvrdio ni zanijekao svoju ulogu. Hanegbi nije želio komentirati stoji li Izrael iza toga.

U međuvremenu, izraelska policija privremeno je pritvorila imama jeruzalemske džamije al-Aqsa zbog molitve za ubijenog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha. Policajci su odveli 85-godišnjeg islamskog svećenika Ekrima Sabrija na nekoliko sati nakon molitve petkom, rekao je njegov odvjetnik. Izraelski mediji izvijestili su da policija istražuje je li Sabri poticao na nasilje tijekom molitve.

Vlasti su ga pustile nakon ispitivanja pod uvjetom da ne ulazi u džamiju al-Aqsa do 8. kolovoza, rekao je Sabrijev odvjetnik. Hamas je, pak, pozvao Palestince na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu da organiziraju 'Dan bijesa' u obliku protestnih marševa nakon molitve petkom. Poziv je, prema navodima stanovnika, uglavnom bio neučinkovit.

Unatoč tome, nakon gotovo 10 mjeseci borbi između palestinske islamističke skupine Hamas i Izraela u Pojasu Gaze, postoji strah da Bliski istok sada stoji na rubu regionalnog rata.

  • +6
Izraelski napad u kojem je ubijen vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Pentagon: SAD će ojačati vojsku na Bliskom istoku radi zaštite Izraela

Sjedinjene Države žele pojačati svoje obrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i svog saveznika Izrael, priopćio je Pentagon u petak, u jeku rastućih napetosti u regiji.

Američki ministar obrane Lloyd Austin 'poduzet će nekoliko koraka kako bi ojačao zaštitu američkih trupa u regiji, pružio više podrške Izraelu i osigurao spremnost Sjedinjenih Država da odgovore na krizu koja se razvija', pojasnila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. Naznačila je da bi se 'moglo raditi o obrambenim vojnim sposobnostima'.

Pozdravljajući Amerikance koje je Rusija oslobodila tijekom opsežne razmjene zarobljenika u noći s četvrtka na petak, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je kako je 'jako zabrinut' zbog situacije na Bliskom istoku, apelirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da uskoro zaključi sporazum sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tijekom telefonskog razgovora ranije u četvrtak, u nazočnosti potpredsjednice Kamale Harris, Biden je uvjeravao Netanyahua da su Sjedinjene Države 'posvećene' sigurnosti Izraela unatoč 'svim prijetnjama iz Irana'. Također su "razgovarali o naporima da se pomogne obrani Izraela od prijetnji, uključujući prijetnje od balističkih projektila i bespilotnih letjelica", što bi moglo uključivati ​​'novo raspoređivanje američkog obrambenog oružja', navodi Bijela kuća.

Iran i savezničke skupine pripremaju svoj odgovor na ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u srijedu, koje palestinska islamistička skupina, libanonski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu. Njegova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šukr u blizini Beiruta. Ova dva napada oživljavaju strahove od širenja rata na cijelom Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i skupina koje Iran podržava u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge.