KOORDINIRANA AKCIJA

SAD opalio žestoke sankcije na račun Putinovih medija zbog petljanja u izbore

04.09.2024 u 21:29

Bionic
Reading

SAD je optužio i sankcionirao više čelnika ruskih državnih medija i ograničio rad nakladnika povezanih s Kremljem optužujući Moskvu za široku kampanju uplitanja u predsjedničke izbore u studenom, javlja BBC.

Ministarstvo pravosuđa, Državno ministarstvo i Ministarstvo financija najavili su niz koordiniranih akcija u srijedu kako bi se 'agresivno suprotstavili' navodnoj ruskoj kampanji.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland optužio je RT, bivši Russia Today, za financiranje tvrtke sa sjedištem u Tennesseeju u 'šemi vrijednoj 10 milijuna dolara za stvaranje i distribuciju sadržaja američkoj publici sa skrivenim porukama ruske vlade'.

Cilj Moskve je osigurati svoj 'poželjni ishod' u utrci između Donalda Trumpa i Kamale Harris, rekao je.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je ruski program usmjeren na 'smanjenje međunarodne potpore Ukrajini, jačanje proruske politike i interesa i utjecaj na birače ovdje u SAD-u'.

Američki dužnosnici upozoravaju da se sve veći broj stranih protivnika pokušava miješati u izbore, piše BBC.

U lipnju je skupina hakera povezanih s iranskom vladom uspješno provalila u kampanju Donalda Trumpa i došla do internih dokumenata.

Mjesec dana kasnije, Ministarstvo pravosuđa objavilo je zapljenu dvije internetske domene i pretragu gotovo tisuću računa društvenih medija kojima upravljaju ruski akteri kako bi 'stvorili farmu botova za društvene mreže poboljšanu umjetnom inteligencijom koja širi dezinformacije'.

Istraživači su također otkrili operaciju rastućeg kineskog utjecaja s ciljem infiltracije i utjecaja na američke političke razgovore na društvenim medijima.

Xi Jinping, kineski predsjednik, obećao je da se njegova zemlja neće miješati u američke izbore tijekom summita s predsjednikom Joeom Bidenom prošlog studenog.

Prije osam godina, Rusija je provela sofisticiranu kampanju koja je uključivala hakiranje Nacionalnog odbora Demokratske stranke i objavljivanje ukradenih dokumenata Wikileaksa s namjerom da naškodi predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton.

Mnogi demokrati tvrde da je operacija pomogla Trumpovoj konačnoj pobjedi.

Američki političari i obavještajni dužnosnici nakon toga su zaključili da je operaciju izravno naredio Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Dvanaest ruskih vojnih obavještajnih časnika optuženo je 2018. da su organizirali taj poduhvat, a za njima su izdani savezni nalozi za uhićenje.