NOVE DIPLOMATSKE NAPETOSTI

SAD optužuje Pakistan za ilegalnu modifikaciju raketa

30.08.2009 u 19:10

Bionic
Reading

SAD je optužio Pakistan da ilegalnim modificiranjem raketa američke proizvodnje želi proširiti svoju sposobnost udara na kopnene ciljeve, što je moguća prijetnja Indiji, izvješćuje u nedjelju The New York Times, citirajući dužnosnike administracije i Kongresa

Ta optužba, koji je potaknula novu napetost između Sjedinjenih Država i Pakistana, iznesena je u neobjavljenom diplomatskom prosvjedu krajem lipnja, premijeru Jusufu Raza Gilaniju i drugim najvišim pakistanskim dužnosnicima, navodi list.

Optužba dolazi u osjetljivom trenutku, kada administracija traži od Kongresa da odobri 7,5 milijardi dolara pomoći Pakistanu u idućih pet godina te kada Washington pritišće pakistansku vojsku da usmjeri pozornost na borbu protiv talibana, a ne na širenje svojih nuklearnih i konvencionalnih snaga uperenih prema Indiji.

Američki dužnosnici kažu da je oružje koje je predmet spora konvencionalnog tipa, zasnovano na protubrodskom projektilu Harpoon prodanom Pakistanu u vrijeme administracije Ronalda Reagana 1980-ih, kao obrambeno oružje u Hladnom ratu. No ističu da je u pozadini rastuća zabrinutost zbog brzine kojom Pakistan razvija nove generacije i konvencionalnog i nuklearnog oružja, navodi NY Times.

'Postoji zajednički napor da se ti momci uspore. Njihova je energija pogrešno usmjerena', izjavio je za list jedan visoki dužnosnik Obamine administracije.

Radi se o otkriću američkih obavještajnih službi sumnjivog testiranja projektila 23. travnja, što Pakistan nije objavio, a izgleda da se radi o novom ofenzivnom oružju te zemlje.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici kažu kako sumnjaju da je Pakistan modificirao protubrodske projektile Harpoon, što je potez kojim se krši američki Zakon o kontroli i izvozu oružja.

Pakistan je zanijekao optužbe, tvrdeći da je sam razvio raketu.

SAD je također optužio Pakistan za modificiranje američkog protupodmorničkog i izvidničkog zrakoplova P-3C Orion, za kopnene napade, što je još jedno kršenje zakona Sjedinjenih Država zbog kojeg je prosvjedovala Obamina administracija.

Bez obzira na njihovo podrijetlo, novi projektili bi značajno proširili arsenal Pakistana protiv Indije. Oni bi omogućili relativno maloj pakistanskoj mornarici da napadne ciljeve na kopnu, dopunjavajući poveći arsenal raketa stacioniranih na kopnu, koje je razvio Pakistan.

To bi vjerojatno potaknulo još jedan krug utrke u naoružanju s Indijom, što SAD bezuspješno nastoji zaustaviti. 'U žarištu našeg interesa je potencijalno neovlaštena izmjena mornaričkog obrambenog oružja u ofenzivni projektil za kopnene napade', kazao je drugi visoki američki dužnosnik, tražeći da ostane neimenovan, jer je riječ o povjerljivim informacijama.

Visoki pakistanski dužnosnik, također govoreći pod uvjetom anonimnosti, jer je razmjena s Washingtonom i osjetljiva i vrlo povjerljiva, rekao je da su američke optužbe netočne. Dužnosnik je kazao da je testirani projektil razvio Pakistan, kao što je to učinio s modificiranim sjevernokorejskim raketama da izgradi spektar raketa zemlja - zemlja, kojima može udariti na Indiju. Kao dokaz, Pakistan je, po njegovim riječima, dopustio američkim dužnosnicima pregled njegove zalihe raketa Harpoon, što su američki dužnosnici pohvalili.

Neki stručnjaci su skeptični prema američkim tvrdnjama. Robert Hewson, urednik stručne publikacije Jane's Air-Launched Weapons, rekao je da projektili Harpoon nemaju potreban domet za napade na kopnu, što daje na vjerodostojnosti pakistanskim tvrdnjama da su sami razvili novi projektil. Povrh toga, Pakistan već ima moderne projektile stacionirane na kopnu, koje je razvio sam ili kupio od Kine, i već je tehnološki razvijeniji od toga da bi prerađivao 'stari američki komplet', ocijenio je Hewson.

Tijekom godina SAD je Pakistanu prodao 165 raketa Harpoon, isporučenih u razdoblju od 1985. do 1988, kazao je Charles Taylor, glasnogovornik Agencije za vojno-sigurnosnu suradnju (DSCA).