Salata od sirove cikle, kopra, korijandra i sjemenki gorušice
za 3 osobe
stručak svježeg kopra
500 g svježe, mlade cikle
maslinovo ulje
sjemenke gorušice (nabavljive na tržnicama, tamo gdje se prodaju začini)
svježi korijandar (nabavljiv u dućanima zdrave hrane)
sok 1 većeg limuna
umeboshi ocat(nabavljiv također u dućanima zdrave hrane)
Mladu, svježu ciklu ogulite i naribajte na veće rezance (nikako ne one skroz sitne od kojih ćete dobiti prije pire od cikle nego salatu!). Svježi kopar nasjeckajte isto kao i svježi korijandar, ubacite u ciklu, dodajte sjemenke gorušice i to koliko vam drago; 2, 3 žličice i dobro promiješajte.
Začinite umeboshi octom (tako nećete morati soliti salatu, jer je ocat slano kiseloga okusa), limunovim sokom i maslinovim uljem. I opet promiješajte.
Poslužite uz tostirani kruh ili kao salatu/predjelo.
Na tržnicama ima skroz mlade cikle čiji su i listovi zanimljivi kao dodatak ovoj salati. Zeleni, a prošarani crvenim žilicama i s crvenom peteljkom djeluju kao - idealna salata. Ako vam je čudno u sirovu ciklu nasjeckati i njezino sirovo lišće, onda ga možete blanširati i kao takvo ubaciti u salatu. Da bar nešto bude kuhano ;).
Objašnjenje za ove žute rukave; iako je navodno proljeće, gotovo sredina svibnja, smrzavam se dok na snimanju slažem namirnice; sjemenke gorušice, ciku i kopar
U gornjem se kutu nazire ribež i prava strana na kojoj valja ribati ciklu ;)