Čovječanstvo je koristilo kakaovac, odnosno blagodati njegovih plodova još 1.200 godina prije Krista, a španjolski konkvistadori su ga potom raširili Europom i svijetom. Sada je vrijeme da vi raširite blagodati kakaa vašim tijelom kroz Juričinu malu krusadu za bolji život
Prva asocijacija koju vežem uz pojam grešne hrane je čokolada. Mliječna, tamna, s lješnjacima i grožđicama; puding od čokolada ili mousse; sladoled od tri vrste čokolade s čokoladnim preljevom; vrući kakao s daškom čilija ili čokoladni kolači preliveni umakom od naranče i ruma...
Mogu je jesti uvijek i na sto načina, slatku ili slanu jer užitak koji pruža je dodir nirvane, mjesto gdje ništa drugo osim tog trenutka ne postoji. Poznajem tek nekoliko ljudi koji ne vole čokoladu i, dok ih, naravno, neću imenovati (znate tko ste!), smatram ih čudnima i stojim pri tvrdnji da ti ljudi ne znaju uživati u životu. Okej, vanilija ima svojih senzualnih ljepota, citrusi mogu osvježavati, ali čokolada... Ona topi sve ljepote ovoga svijeta u savršenu simfoniju koja čini život veselijim.
Problem, odnosno pitanje koje se nameće jest je li moguće jesti čokoladu svakodnevno, a ne dobivati na kilaži. Usto me zanima i je li čokolada doista jedna od vrsta super hrane o kojoj se toliko pričalo proteklih godina ili je riječ o još jednom triku da bismo što više novca trošili na proizvode od čokolade. Treba li birati organske ili mogu proći i tvornički oblici čokolade?
Čokoladu je apsolutno moguće jesti svaki dan bez dobitka na kilaži. Važno je držati se što prirodnijeg oblika. Dok je vrlo jednostavno u samoposluzi kupiti tablu čokolade, pri čemu bih napomenuo da ni tamna, ona od bar 75 posto kakaa nije idealna, ali je svakako bolja od mliječne, treba se držati razlike. Zdravlje, ljepotu, a svakako i gušte donosi kakao, a ne hrpa šećera, vrhnja, mlijeka, kakao maslaca i sličnih masnoća.
Nedavno sam čak u jednoj tamnoj čokoladi domaćeg proizvođača vidio bojila u sastavu te njihove pseudočokolade. Šećer je zlo i, iako ćemo se njime pozabaviti sljedeći tjedan, danas ga nikako ne želimo osjetiti u čokoladi jer u kombinaciji s masnoćama i emulgatorima, sve u cilju da bi se napravila kompaktna tabla, usporava metabolizam, prebrzo podiže/spušta krvni šećer, stvara štetne naslage u krvnim žilama i, samim time, podiže loši kolesterol.
Dakle, ono malo kakao praha što je u tabli čokolade pada u vodu jer se djelovanje antioksidanata i flavonoida istovremeno poništava. Sam Sizif bi na to zakolutao očima. I da, jedina prednost organske nad klasičnom čokoladom je da su sastojci većim dijelom ili sasvim iz ekološke proizvodnje – kalorijski gledano je apsolutno svejedno.
Gorko-slatka poslastica
Riješimo se svih tih zala i krenimo od osnovnog – zrna kakaovca.
Plemena Južne Amerike stoljećima ih smatraju najvećim Božjim darovima i svakodnevno konzumiraju skoro pa u najčišćem obliku. E sad, mi smo kao moderna civilizacija toliko ovisni o slatkome da će tek poneki asket, odnosno mazohist među nama (sad se ne smijem pogledati u ogledalo) popiti napitak samljevenog kakao zrnja bez imalo dodanog šećera ili sladila pa vam zato predlažem da umjesto bijelog/smeđeg šećera ili umjetnih sladila zasladite kakao napitak stevijom koja je meni odlična zamjena.
Eventualno možete dodati mrvicu meda ili javorovog sirupa u napitak. Kupujte provjereni kakao prah, a možete ga čak i naručiti internetom. Ustvari, najbolje bi bilo da kupujete sirovi kakao u obliku zrna te ga sami lagano prepečete na blagoj temperaturi i potom sameljete. Doslovce identično kao za vrhunsku šalicu kave. Zašto?
Jeste li čuli za akrilamid? Ova 'divna' tvar dokazano uzrokuje brojna kancerozna oboljenja. Želite još bolju vijest? Nalazimo ga u brojnim prženim/pečenim namirnicama, od žitarica, krumpira, orašastih plodova, mesa... Ulje ne igra nikakvu ulogu u tome, akrilamid kao tvar se pojavljuje kada hranu termički obrađujemo izlažući je visokim temperaturama.
Ne, ja nisam hipijevski krusader i nemam se namjeru odreći sočnog odreska ili povrća pečenog na roštilju, ali se ne želim iz komocije, tj. lijenosti svjesno trovati koketirajući s teškim oboljenjima da bih kasnije žalio nad takvim ponašanjem. Možda će štovatelji pokreta sirove hrane jedva dočekati ovakvo što, ali i oni bi trebali znati da nije ni sve sirovo zdravo za organizam i da neku hranu ne možemo osim skuhanu metabolizirati na kvalitetan način, ako uopće.
Zaključak ovog paragrafa je da kupujete kakao zrnje ili prah od proizvođača koji koriste najbolje tehnike uzgoja i obrade kakaovca i njegovih božanskih plodova. S druge strane, dvije prijateljice redovito grickaju zrna kakaa kao gorko-slatku poslasticu pa probajte i takvu metodu.
Flavanoli kakaa, katehini i epikatehini – koje nalazimo i u zelenom čaju te crnom vinu – pružaju antioksidativni učinak koji povoljno djeluje na razinu kolesterola i krvnog tlaka, ali i pomažu očuvanju dobrog vida. Znanstvena zajednica se slaže da su potrebna još mnoga istraživanja na temu blagodati smeđega praha, a ja bih vam još savjetovao sljedeće:
• kupujte prirodni kakao prah te izbjegavajte onaj koji je prošao proces alkalizacije jer se time puno blagodati kakaa uklanja,
• ako se ne želite, odnosno ne možete odreći čokolade, pojedite jednu kockicu tamne čokolade dnevno,
• kakao jedite uz obrano mlijeko ili, još bolje, umiješajte ga u napitak od zobi ili riže, a može i u kavu.