ODLUKA POVJERENSTVA

Sandra Benčić mora platiti 1300 eura zbog propusta s imovinskom karticom

04.10.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je novčano kaznilo saborsku zastupnicu i predsjednicu stranke Možemo! Sandru Benčić s 1300 eura zbog više propusta u ispunjavaju imovinskih kartica

Povjerenstvo je utvrdilo da je zastupnica Sandra Benčić učinila više povreda zakona, uz ostalo nije u imovinskoj kartici pravilno prijavila prihod od najma stana sa suprugom kao najmodavac. Prihodi od imovine vezani uz stan koji je iznajmljivala bili su različiti od iznosa koje je obveznica prijavila, a prijavljivala ih je kao suprugove iako se radilo o njezinim prihodima i njezinoj obvezi prema Poreznoj upravi, utvrdilo je povjerenstvo.

Benčić je primila nešto više od 10.700 kuna, a radi se o imovinskim karticama za 2021. i 2022. Obveznica je također propustila prijaviti primitak od tvrtke "Pepermint" u iznosu od 2498 kuna primljen u 2021., kao i ostale prihode u iznosu od oko 22.048 kuna primljenih u 2021. i isto toliko u 2022. godini. Također je netočno prijavila kreditnu obvezu prema vjerovniku Zagrebačkoj banci.

Povjerenstvo je kao otegotnu okolnost uzelo činjenicu da se radi o visokorangiranoj dužnosnici koja je morala biti upoznata s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa te da se od nje očekuje da se ponaša odgovorno i bude primjer građanima u obnašanju dužnosti.

  • +10
Sandra Benčić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Od obveznice se očekuje visoki etički standard i da njezino postupanje bude u skladu sa zakonom.", rekla je izvjestiteljica Ana Poljak. Povjerenstvo je kaznilo i saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota s 530 eura jer u imovinskim karticama za 2021. i 2022. nije prijavio obvezu najamnine stana u iznosu od 2800 kuna.

Troskot je prije stupanja na dužnost sklopio ugovor o najmu stana u Zagrebu na neodređeno vrijeme uz mjesečnu najamninu u iznosu od 2800 kuna i bio je dužan u roku od 30 dana o stupanja na dužnost podnijeti izvješće povjerenstvu. Zastupnik je naknadno podnio imovinsku karticu no u njoj nije otklonio nesklad, utvrdilo je Povjerenstvo. Povjerenstvo može izreći opomenu ili novčanu kaznu u iznosu od 530 do 5309 eura ovisno o teži i i posljedicama povreda Zakona.