MUKE OKO ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Sanja Musić Milanović: Ne znam u čemu je problem

27.06.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Smjena Željka Jovanovića i imenovanje novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara dovela je u pitanje provedbu zdravstvenog i građanskog odgoja. U skupini za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja sudjelovala je premijerova supruga Sanja Musić Milanović. U razgovoru za tportal iznijela je svoje viđenje novonastalih dvojbi i izrazila volju da pomogne i novom ministru svojim stručnim savjetima

Novi ministar Vedran Mornar u svom prvom javnom nastupu na novoj dužnosti rekao je da razmišlja nešto drukčije od Jovanovića kada su u pitanju zdravstveni i građanski odgoj. Zbog te neodređene izjave, ali i najave da će se najprije sastati s kardinalom Josipom Bozanićemnovi je ministar pobudio sumnje da će se zdravstveni odgoj uopće provesti. Toliko je malo Mornarovih riječi bilo potrebno da neke udruge počnu zazivati njegovu smjenu na društvenim mrežama.

Velika zagovornica zdravstvenog odgoja bila je premijerova supruga Sanja Musić Milanović. Ona je sudjelovala u izradi prvog modula kurikuluma naslovljenog - Živjeti zdravo. Na pitanje što vidi, kakve Mornar promjene donosi u zdravstveni odgoj, Musić Milanović kaže kako misli da je ministar bio vrlo jasan i da ne vidi ništa posebno novo.

'Ne vidim problem u provedbi zdravstvenog odgoja, a kako ne vidim problem, ne mogu o njemu ni razgovarati. Ne razumijem oko čega se digla medijska buka...', rekla je Musić Milanović.

Pojasnila je da je ona delegirana od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gdje radi kao voditeljica Odjela za prevenciju debljine, i to samo za izradu, kako je rekla, nekontroverznog dijela programa. Zato, kaže, ne može govoriti ni o eventualnim pritiscima crkvenih krugova zbog modula Spolna/rodna ravnopravnost i Odgovorno spolno ponašanje: 'Sudjelovala sam u izradi prvog modula, u drugima nisam. Bili smo podijeljeni po radnim skupinama tako da ne mogu govoriti o pritiscima. Mogu reći da nisam nigdje primijetila niti jedan negativan komentar na prvi modul na kojemu sam ja radila, a koji se tiče pravilne prehrane i tjelovježbe.'

Musić Milanović kaže kako je spremna, ako ju HZJZ ponovno delegira, uskočiti u pomoć i novom ministru Mornaru. Naime, on je nedavno najavio da će sa stručnjacima pokušati naći način kako da uvedu nove programe zdravstvenog i građanskog odgoja a da ne opterete djecu u školama.

Podsjetimo, tema zdravstvenog odgoja aktualna je već gotovo dvije godine, a posebno izaziva pobune kod konzervativnog dijela društva koji se opire edukaciji djece kroz razgovor o svim temama vezanim za seksualnost - od kontracepcije i masturbacije do nestigmatizirane homoseksualnosti.