'PRODAJA HEP-A TRIVIJALNO RJEŠENJE'

SDP sprema interpelaciju o radu Vlade u slučaju Ina

03.01.2017 u 10:49

Bionic
Reading

Već za dva tjedna kada ponovno započne zajedanje Sabora u proceduri bi se trebala naći SDP-ova interpelacija o radu Vlade u slučaju Ine. SDP-ovci su o njoj, potvrdio je za tportal Branko Grčić, razmišljali već neko vrijeme, no dodatan motiv bila im je namjera renacionalizacije Ine, i to putem privatizacije dijela HEP-a

Objašnjenje od Vlade, objašnjava za tportal SDP-ov Branko Grčić, ta je stranka htjela zatražiti već lani kada je Europska komisija zatražila izmjene Zakona o privatizaciji Ine, jer se po mišljenju Komisije njime krši sloboda kretanja kapitala. No sada se u priču o Ini upleo i novi moment - namjera Vlade da kupi MOL-ov udio u Ini.

'U tom smislu će interpelacija ići – da se zadrži što dulje Zakon o privatizaciji i tražit ćemo od Vlade da poduzme sve mjere u tom smislu, a drugi zahtjev je ako se ide na renacionalizaciju Ine da se ponudi kvalitetan održivi model koji će vratiti Inu u ruke države, ali i da se pokuša ispraviti ove nedostatke koji su se pokazali dok su MOL-ovi ljudi upravljali Inom', pojašnjava nam Grčić.

SDP je na početku, podsjeća, podržao ideju o vraćanju ine u hrvatske ruke, ali pod uvjetom da se pokaže ekonomska i fiskalna isplativost.

'Novi moment je prijedlog modela koji smo imali prilike čuti, a to je privatizacija HEP-a u funkciji renacionalizaciji Ine. Tu smo izrazili određenu rezervu, a ona je motivirana činjenicom da je HEP kompanija koja je ovih nekoliko godina, posebno u mandatu naše Vlade, ostvarila značajne rezultate, kontinuirani rast prihoda, rast dobiti između milijarde i 2,5 milijarde kuna i rastu imovine. Radi se o dobroj i zdravoj kompaniji. S druge strane Ina je u problemima, ostvaruje gubitak zadnjih godina, kontinuirano opada vrijednost imovine i ne ulaže se dovoljno u modernizaciju i obnovu kapaciteta, pogotovo što se tiče ove dvije rafinerije. I sada se postavlja pitanje ima li smisla prodavati dobru kompaniju koja donosi dobit, koja raste, a da bi se s time kupio udio u kompaniji koja je u ozbiljnim problemima', ističe Grčić.

U SDP-u smatraju da to nema smisla, dapače da je to trivijalno rješenje koje ide protiv interesa HEP-a.

Odgovara Grčić pritom i na prozivke da je Milanovićeva vlada zagovarala IPO HEP-a. 'Ako se ide u IPO, onda to može biti isključivo pod uvjetom da taj novac koji se priskrbi mora ostati u HEP-u. I tu moramo napraviti jasnu razliku. Naš je cilj bio IPO do 25 posto, ali s namjerom da taj novac ide za rast i razvoj HEP-a. Razlika je tu vrlo bitna. Ključno je pitanje ovdje hoćemo li dobru kompaniju prodavati da bismo kupovali nešto što je u ozbiljnim problemima. Pozivamo Vladu da ponudi određene alternativne modele', poručuje Grčić.

SDP-ovci interpelaciju misle izglancati do početka novog zasjedanja Sabora sredinom siječnja te je tada uputiti u proceduru. No neki u glavnoj oporbenoj stranci, poput Marasa, spominju i traženje referenduma o prodaji HEP-a.

'To je stvar dogovora u stranci, zasad je to samo mišljenje kolege Marasa. Takvi instrumenti poput referenduma mogu biti dobar način da se građani izjasne o tom pitanju', kazao je Grčić za tportal.