KONVENCIJA U ZAGREBU

SDP velikim skupom kreće u pokušaj osvajanja još jednog mandata

26.09.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Samo dan nakon raspuštanja Sabora i u iščekivanju određivanja datuma izbora, SDP će velikim skupom u maloj dvorani Doma sportova krenuti u kampanju i pokušaj osvajanja još jednog mandata. Uz poruku 'Hrvatska raste' SDP bi pred pet tisuća stranačkih članova trebao prezentirati dosadašnji rad Vlade, ali i naznake programa za eventualni novi mandat

Na konvenciji koja započinje u 11 sati govorit će predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar financija Boris Lalovac. Na skupu se očekuje oko pet tisuća članova SDP-a, cijeli vrh stranke, izborni koordinatori, ali i gosti.

Već iz sastava govornika jasno je na kojim stvarima će biti fokus, ali i koje će teme SDP prezentirati u kampanji. Sam koalicijski program još se glanca, no neke glavne točke programa trebale bi biti predstavljene na današnjem skupu.

Jedan od glavnih aduta u kampanji sigurno će biti i u Saboru gotovo jednoglasno podržano rješenje za kredite u švicarskim francima, no prezentirajući to rješenje na Vladi, Milanović je najavio da, ako osvoji vlast, misli ići i korak dalje te pokušati smanjiti kamatne stope na sve vrste kredita.

Jedna od tema govora moglo bi biti, kako piše Večernji list, obećanje radnicima da će u novom mandatu još jednom povećati njihove plaće smanjenjem poreza na dohodak.

Nakon otpisa dugova, Vlada je pred kraj mandata krenula i u suzbijanje tzv. energetskog siromaštva i to s projektom vaučera za struju za primatelje socijalnih naknada. Prema pisanju medija, ti vaučeri bi se u novom mandatu mogli uvesti i za druge energente, ali i za radnike i umirovljenike čije su plaće i mirovine male, a nisu u sustavu socijalne pomoći.

Za novi mandat u SDP-u najavljuju promjene i u sustavu obrazovanja. Već se krenulo u reformu kurikuluma u kojoj će naglasak biti na promišljanju, a ne 'bubanju' gradiva. Uz to, ukoliko osvoje vlast, u lijevoj koaliciji nadaju se uskladiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama na tržištu rada, o čemu je već u javnosti govorila i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Ukoliko im građani daju povjerenje, lijeva se koalicija nada implementirati i HNS-ov prijedlog u sustav javne uprave, odnosno uvesti sustav ocjenjivanja, pri čemu bi najbolji bili nagrađeni, a oni s najlošijim rezultatima morali bi otići.

Što se pak tiče političkih poruka sa sutrašnjeg skupa, SDP-ovci ih ponavljaju već tjednima - Hrvatska raste, a ova Vlada ima rezultate do kojih je došla radom i uvođenjem reda nakon mandata HDZ-ovih Vlada. 'Nema povratka na staro', jedna je od mantri koje će se na današnjem skupu zasigurno čuti nekoliko puta. Hoće li ta obećanja i poruke 'upaliti' i kod birača, vidjet će se na izborima.