odlazi na drugu dužnost

Šef hrvatskih špijuna: 'I ja bih volio znati tko je hrvatski špijun u Srbiji'

27.08.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e Danijela Markića predsjednik Zoran Milanović odlikovao je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama na području sigurnosno-obavještajnog rada. Pritom se Markić osvrnuo i na pitanje hrvatskog špijuna u Srbiji

Komentirajući pitanje hrvatskog špijuna koji je navodno uhićen u Srbiji, Markić je dao do znanja da ni on ne zna o čemu srbijanske vlasti govore.

'Ja bi isto volio znati tko je hrvatski špijun. Da li znaju oni koji to pišu? Moj prvi mandat je obilježen s istom situacijom, tada je isto uhićen jedan hrvatski špijun. Tada sam zvao kolegu u Beograd i rekao mu da ne znam tko je tko. Ovaj put nisam ni zvao. Jer ako Hrvatska počne reagirati onda ćemo se samo time baviti', poručio je Markić.

'Ne znam o čemu se radi niti koji je cilj tog potencijalnog špijuna. Da li nam treba netko pojasniti što je to srpski svet? To sve razumijemo', dodao je.

Na pitanje kako se Hrvatska bori protiv kibernetičkog kriminala, Markić je kazao: 'Mi smo osigurali hrvatsku administraciju i širimo taj program zaštite, koji nije neprobojan. Moramo ga još razvijati. Moramo se pobrinuti da poslovni sektor i sebe štiti.'

Na pitanje kolika je opasnost u Hrvatskoj od terorizma, s obzirom na posljednje događaje i otkazivanje koncerta Taylor Swift u Beču, Markić je kazao: 'Uvijek postoji opasnost, mi smatramo da je razina opasnosti niska. Današnji izazovi su veliki, imamo vlastite regionalne izazove jer se u našem susjedstvu određene institucije igraju sa sigurnosnim pitanjima u političke svrhe'.

Uskoro opširnije