GDJE JE NOVAC?

Šef Oreškovićeva kabineta: Nitko me nije zvao zbog spornih dnevnica

06.02.2017 u 16:29

Bionic
Reading

Tko je isplatio, a tko primio ukupno 307.785 kuna isplaćenih tijekom 2015. na ime putnih naloga i inozemnih dnevnica za trojicu posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, istražuje Državno odvjetništvo

Isplatu spomenutog novca registrirao je Državni ured za reviziju u svom nalazu o financijskoj reviziji Vladinih ureda i službi za 2015. godinu. Nalaz je rađen prošlog ljeta, kada je predsjednik Vlade bio Tihomir Orešković, a završen je u rujnu, nakon parlamentarnih izbora. Neven Zelić, predstojnik Ureda premijera Tihomira Oreškovića, tvrdi da o spornim putnim nalozima nije znao ništa sve dok ga jučer nisu nazvali novinari.

'Jučer sam prvi put, od novinara, čuo za te isplate. Tek onda sam išao vidjeti što piše u nalazu Državne revizije, koji prije nisam ni vidio jer je nalaz tek 23. prosinca dostavljen Saboru.

Sve to s Oreškovićevom vladom nema nikakve veze', rekao je za tportal Neven Zelić, Oreškovićev šef kabineta. Iz izvješća Državnog ureda za reviziju ispada kako su te isplate dnevnica bile sumnjive revizorima jer su, čini se, iz Banskih dvora zatražili i dodatna pojašnjenja. 'U očitovanju od 16. rujna 2016., u vezi s rashodima za službena putovanja posebnih savjetnika predsjednika Vlade, Ured za opće poslove navodi da je iz Ureda predsjednika Vlade dobio sljedeće informacije: službena putovanja posebnih savjetnika dogovarao je i odobravao predstojnik Ureda predsjednika Vlade uz prethodnu konzultaciju s predsjednikom Vlade.

Nakon putovanja savjetnici su usmeno izvještavali Ured predsjednika Vlade o obavljenim službenim putovanjima, u svrhu informiranja i savjetovanja predsjednika Vlade', piše između ostalog u nalazu Državnog ureda za reviziju.

Zelić tvrdi kako ga nitko iz Državnog ureda za reviziju nije kontaktirao. Ali i, još zanimljivije, da ga zbog spornih putnih nisu kontaktirali ni iz Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. 'O tome (očitovanju iz rujna) ne znam ništa. Nitko me iz Državne revizije nije kontaktirao. U vezi s time nitko me nije kontaktirao ni iz Vladina Ureda za opće poslove', tvrdi šef Oreškovićeva kabineta.

S nekoliko pitanja i molbom za komentar cijelog slučaja obratili smo se i Uredu za opće poslove Vlade i Sabora, odnosno ravnateljici ureda Tereziji Matić. Matić nije bila raspoložena za razgovor pa tako nismo uspjeli doznati tko je iz njezina ureda u rujnu 2015. surađivao s Državnom revizijom i od koga su iz Ureda predstojnika Vlade zatražili objašnjenja vezana uz sporna službena putovanja. Terezija Matić nam je preko posrednika poručila da se sa svim pitanjima obratimo Vladinoj službi za odnose s javnošću.

Odgovore na sva pitanja, poručili su nam iz Vlade, morat ćemo pričekati zbog toga što se u istragu uključio DORH. 'Tražena dokumentacija ustupljena je Državnom odvjetništvu koje provodi izvide koji su, prema zakonu, tajni', poručili su nam iz Vlade.

Tko je iz Ureda za opće poslove lani u rujnu kontaktirao s revizorima, nismo uspjeli doznati niti iz Državne revizije.Ne mogu reći tko je potpisao dokumentaciju jer je postupak u DORH-u. Uz to članak 13. Zakona o Državnom uredu za reviziju govori kako se dokumentacija može koristiti samo za izradu izvješća o obavljenoj reviziji', rekla nam je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.