BRANITELJI I MANJINE IMAJU PREDNOST

Šefu splitskog HDZ-a smeta zapošljavanje 'izvjesnog Momčila'

16.04.2015 u 13:25

Bionic
Reading

'Koliko Srba ima u Splitu?', upitao je predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić gradonačelnika Ivu Baldasara na sjednici Gradskog vijeća. Povod za ovakvo pitanje bilo je zapošljavanje 'izvjesnog Momčila' kao jednog od osam budućih gradskih prometnih redara. Na natječaju je dobio prednost jer se pozvao na status pripadnika nacionalne manjine

'Nije mi svrha prebrojavati i nemam ništa protiv manjina, one su naše bogatstvo i odnos prema njima pokazuje stupanj demokracije, ali nije mi jasno zašto je gospodin privilegiran u odnosu na druge kandidate. Najbrojnija nacionalna manjina u Splitu su Srbi, ali ima ih 1,61 posto i neprimjereno je na ovakvom natječaju davati prednost na osnovi Zakona o pravima nacionalnih manjina', kazao je Škorić.

'Nemam pojma koliko ima pripadnika neke nacionalne manjine, niti me to zanima. Za mene su svi građani Splita i sve je u skladu sa zakonom', replicirao mu je Baldasar. Škorić je međutim imao dosta konkretnu primjedbu na koju mu nije jasno odgovoreno: tvrdi naime da se prednost pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina po zakonu može ostvariti samo u gradovima i općinama u kojima one imaju više od pet posto udjela u broju stanovnika.

'Na natječaj za 11 radnih mjesta pristiglo je 219 prijava. Četiri osobe pozvale su se na status hrvatskih branitelja i tako su dobile prednost, a jedna na status nacionalne manjine', odgovorila mu je SDP-ova pročelnica Vesna Alač

'Što to znači - tko god se proglasi Srbinom, ima prednost pri zapošljavanju?', čudio se dalje Petar Škorić, a odgovorio mu je da se prednost može iskoristiti samo u slučaju da kandidati imaju jednak broj bodova na testiranju te da se dokazuje izvodom iz popisa birača.

Zakonska granica od pet posto nije razjašnjena, pa će šef splitskog HDZ-a dobiti pisani odgovor.